Emma Toussain
Emma Toussain Films & Series 21 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Déze man verpest je hele Nickelodeon-jeugd, te zien in nieuwe docu

In de 4-delige documentaire Quiet on Set: The Dark Side of Kids TV vertellen voormalige kindsterren, hun ouders en medewerkers van het programma over hun schokkende ervaringen op set. Was jij fan van Zoey 101, I Carly en The Amanda Bynes Show? Dat bleek dus helemaal niet zo leuk te zijn. Oke – de docu verpest niet zozeer je jeugd, maar Dan Schneider wel. Wat je allemaal over deze producer gaat horen is niet al te best.

De documentaire is in twee delen op zondag 7 april en zondag 14 april om 21:00 uur te zien bij ID en op discovery+.

Quiet on Set: The Dark Side of Kids TV vertelt over Dan Schneider

Centraal in de documentaireserie staat Dan Schneider, de producer die de zender groot maakte. De acteur en scriptschrijver kwam in 1993 in dienst bij Nickelodeon waar hij de maker werd van All That, een comedyserie met kinderen in de hoofdrol. Het werd een razend populaire serie die van de kindsterren beroemdheden maakte, net als de vele series die daarna kwamen zoals Drake & Josh, I Carly en Victorious. Schneider leek aanvankelijk de vrolijke suikeroom die dit allemaal mogelijk maakte, maar ontpopte zich volgens ingewijden steeds meer tot een dwingende persoonlijkheid waar niemand tegenin durfde te gaan.

Seksueel getinte scènes

Kindacteurs van toen vertellen nu hoe ze tot scènes werden aangezet waar ze helemaal niet blij mee waren of die achteraf gezien ook zeer dubieus overkomen. Zo werd eentje over zijn half naakte lichaam ingesmeerd met pindakaas, dat vervolgens door honden werd afgelikt. Ook waren er talloze seksueel getinte scènes waar tienermeisjes met water of slijm werden ondergespoten in hun gezicht of over hun half ontblote lichaam.

@diego_losangeles

Watching “quiet on set” on hbo max and Nickelodeon really allowed this #quietonset #quietonsetthedarksideofkidstv #nickelodeon #hbomax #danschneider #drakeandjosh #zoey101 #victorious #documentary #fyp #fypシ #foryou #foryoupagе #foryourpage #samandcat #icarly

♬ original sound – Diego

Ingaan tegen de makers was geen optie, zeker niet voor de kinderen die opkeken tegen de volwassenen die immers beslisten over hun positie. Eén van de kinderen wiens moeder te veel klaagde, mocht na twee seizoenen niet meer terugkomen. Ook medewerkers die niet volledig meegingen, werden aangepakt. Twee vrouwelijke schrijvers – die nota bene samen één salaris moesten delen – vertellen over seksuele toespelingen op de set en over de vele massages die Schneider verlangde van vrouwelijke medewerkers. Na hun klachten werden ze beiden ontslagen.

Zedendelinquenten op de set

Er vond ook daadwerkelijke seksueel misbruik plaats door minimaal drie verschillende medewerkers. Van het sturen van naaktfoto’s naar jonge meisjes – door wat later een serieuze zedendelinquent bleek te zijn – tot fysiek misbruik door een prominent persoon binnen het bedrijf. Er is een schokkende onthulling van een van de bekendere tienersterren die voor het eerst in het openbaar vertelt wat hem is overkomen.

Veel tienersterren kijken met gemengde gevoelens terug op de tijd die zo leuk had kunnen zijn, anderen kwamen terecht in een leven vol verslaving. Het laat andermaal zien dat de tv-wereld niet altijd zo vrolijk is als het aan de voorkant lijkt. Met dit keer kinderen als voornaamste slachtoffers.

Quiet on Set: The Dark Side of Kids TV is in twee delen op zondag 7 april en zondag 14 april om 21:00 uur te zien bij ID en op discovery+.