Audrey Garot
Audrey Garot Mentale Gezondheid 19 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Het wordt steeds donkerder buiten – dit is hoe je een winterdepressie kunt voorkomen

Het is alweer een tijdje herfst en dat merken we ook flink aan het weer. Het regent veel, het is koud buiten en ook de dagen worden steeds korter. Je gaat in het donker weg en je komt ook weer in het donker thuis. Er zijn genoeg mensen die van deze periode houden en lekker met een dekentje op de bank kruipen, maar ook veel mensen vinden het maar niks van en kampen met een winterdepressie. Heb jij hier ook vaak last van? Met deze tips kan jij die depressie dit jaar voorkomen.

Lachend de winter door!

Dit is hoe je een winterdepressie kan voorkomen

De één is er iets gevoeliger voor dan de ander, maar we hebben allemaal wel eens te maken hebben gehad met een winterdepressie. Je hebt minder energie, bent humeurig, je wilt alleen maar slapen en je sociale batterij is gewoon bijna altijd op. Helaas hebben we hier niet altijd controle over. Toch is dat niet helemaal waar, want met onderstaande tips kan jij die vervelende depressie voorkomen of in elk geval niet uit de hand laten lopen.

1. Ga naar buiten

In de koudere en nattere maanden is het natuurlijk lang niet zo leuk om naar buiten te gaan als in de zomer, maar het is wel belangrijk voor je gezondheid. Maak een kleine wandeling tijdens je lunchpauze of ga een rondje hardlopen door het park. Het is goed om je in de herfst en winter bloot te stellen aan het buitenlicht én om die vitamine D mee te pakken, om de winterdepressie te voorkomen.

2. Let op je slaapritme

Als je last hebt van een winterdepressie is de kans groot dat je juist meer of minder slaapt dan normaal. Om dit te voorkomen kan je je het beste houden aan een goed slaapritme. Zet je wekker elke dag op hetzelfde tijdstip, vermijd blauw licht voor het slapengaan en houd je aan een vast routine voordat je gaat slapen met kalmerende activiteiten, zoals een boek lezen.

3. Ga leuke dingen doen en plan deze activiteiten ook echt in

Het is heel verleidelijk om na een lange werkdag lekker op de bank te ploffen met een dekentje over je heen. Maar hoe meer je dit doet, hoe groter de kans is op zo’n vervelende winterdepressie. Probeer daarom plezier te halen uit de kleine dingen, want dat gaat je sowieso goed doen. Ga na je werk even naar de sportschool als je hier normaal energie uithaalt of haal dat lekkere koffietje onderweg naar je werk. Zorg dat je plezier haalt uit de kleine dingen!

4. Onderhoud je sociale leven

Zoals we eerder al zeiden is onze sociale batterij in de herfst en winter veel lager dan in de zomer. Dat is helemaal niet erg en het is ook vrij logisch met die sombere dagen. Toch is het belangrijk om leuke dingen te blijven doen met je vrienden en familie. Sociale steun en sociale interacties maken ons gelukkiger en helpen dus zeker om een winterdepressie te voorkomen.

5. Let op je voeding

Je hoeft natuurlijk geen dieet te volgen, maar een paar kleine aanpassingen kunnen jou al helpen om deze winterdepressie te voorkomen. Geef juist in deze periode prioriteit aan het eten van gezonde vetten, zoals omega-3 vetzuren en vitamine B12. Omega-3 vetzuren kan je vinden in vette vis, zoals zalm, tonijn en makreel, maar ook in walnoten, lijnzaad en chiazaad. Vitamine B12 vindt je vooral in eiwitrijk voedsel, zoals vlees, vis, eieren en zuivelproducten. Deze helpen je humeur te ondersteunen en verminderen een depressie. Laat dat nou net zijn wat je nodig hebt!

6. Praat met een therapeut

Als alle bovenstaande tips niet hebben geholpen, kan het je helpen om je winterdepressie te bespreken met een therapeut. Je hoeft je zeker niet te schamen als je naar een therapeut gaat, ook al zit er nog steeds een kleine taboe op. Als het jou helpt, is dat het enige wat telt. Ook kan praten over zo’n onderwerp helpen in jouw welzijn. Mocht je niet willen praten met een therapeut is dat natuurlijk ook oké. Probeer dan te praten met een vriendin of familielid, zodat zij een luisterend oor voor jou kunnen zijn.

Deze dingen kan jij doen om alles uit je geliefde ‘selfcare’-dagje te halen