Demi Rutten
Demi Rutten Gezondheid 31 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Privégebied: dit is waarom we schaamhaar hebben

Of je het nu laat staan of liever kaal bent, schaamhaar bestaat met een reden. Iedereen (na een bepaalde leeftijd) heeft het, maar waarom eigenlijk? Nou, daar is dus een best fascinerende reden voor, en wij vertellen je wat het is.

Misschien die haartjes toch maar een keer laten staan?

Dit is waarom we schaamhaar hebben

Niet iedereen is fan van de haartjes die groeien op onze private parts, en vaak worden ze dan ook weggeschoren of geharst. Maar is dat wel zo slim om te doen? Er is een reden dat we schaamhaar hebben, maar wat is die reden? Wij vertellen het je.

Wat is schaamhaar?

Dit spreekt natuurlijk voor zich, maar schaamhaar is haar dat in de schaamstreek/ rond onze geslachtsdelen groeit (duh). Het krijgen van schaamhaar wordt vaak gezien als een teken van het bereiken van de pubertijd, omdat dan de eerste haartjes doorkomen.

Waarom hebben we het?

Net als bijvoorbeeld onze wimpers doen voor onze ogen, is het de bedoeling dat schaamhaar je vagina beschermt tegen vuil. Ook biedt het je bescherming tegen wrijving tijdens de seks (byebye rode bultjes) en eventueel tijdens het sporten.

Heel vroeger was het hebben van schaamhaar ook een teken van vruchtbaarheid. Zodra een vrouw schaamhaar kreeg, was ze klaar om kinderen te krijgen en was ze meteen een stuk aantrekkelijker voor een man.

Daarnaast is de meest primitieve reden, dat schaamhaar je vajayjay warm houdt. Net als okselhaar, beenhaar en hoofdhaar. Tegenwoordig hebben we natuurlijk gewoon kleding om te dragen en huizen met verwarming en dekens, dus voor die functie hebben we het niet meer nodig.

Scheren

De meeste mensen scheren hun schaamhaar weg of deels weg, maar kan dit zonder risico? Ja, eigenlijk wel. Al waarschuwen artsen wel om op te passen met scheermesjes in dat gebied van je lichaam.

Tussen 2002 en 2010 waren er namelijk 11.700 incidenten waarbij mensen hun edele delen per ongeluk hadden verwond tijdens het scheren. Ouch. Dat willen we liever niet natuurlijk.

Lees ook: 5 influencers die hun stretchmarks omarmen en die je daarom wil volgen