Lianne Görtz
Lianne Görtz Nieuws 9 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Droom je vaak over hetzelfde? Dit is wat het betekent en hoe je het kunt oplossen

Soms zou je willen dat je dromen werkelijkheid worden, als je in je dromen ineens met die knappe vent aan het dineren bent. Maar soms ben je blij dat dromen niet echt zijn, als je bijvoorbeeld droomt dat je in verwachting bent van een kleine. Soms droom je dingen vaker dan één keer. Soms zou je dan willen weten waarom. Waarschijnlijk onthoud je niet iedere droom. Maar als je droomt, dan gebeuren er vaak de gekste dingen met de vreemdste personen. Je ex die ineens voor je deur staat terwijl je met het kassameisje van de buurtsuper aan het puzzelen bent. Ja, zulke dingen gebeuren.

Dromen kunnen iets betekenen. Eerder kon je bijvoorbeeld al lezen dat als je droomt dat je valt, dat er dan iets in je leven is waar je geen controle over hebt. Maar wat betekent het als je vaker hetzelfde droomt?

Dromen die terugkomen

Als je dacht dat je de enige was die vaker hetzelfde droomt, dan kunnen we je geruststellen. Ongeveer twee derde van alle mensen droomt vaker hetzelfde. Volgens psycholoog Dr. John Mayer (nee, niet de zanger) is het niet iets waar je je heel erg veel zorgen over hoeft te maken, maar waar je wel iets aan kunt doen:

‘Als onderwerpen, gebeurtenissen of personen vaker in je dromen voorkomen, kunnen ze na verloop van tijd symbool gaan staan voor iets dat gaande is in je leven. Dat kan angst zijn, maar ook stress bijvoorbeeld. Probeer eens te achterhalen wat jou de laatste tijd bezighoudt of wat er is veranderd.’

Dit kun je eraan doen

Daaraan voegt hij toe dat hoe langer die dingen nog onopgelost blijven in je leven, hoe langer dat de dromen zich gaan herhalen. De oplossing is dus eigenlijk om de dingen die bepaalde emoties bij je veroorzaken in het echte leven op te lossen.

Makkelijker gezegd dan gedaan, zul je nu zeggen. Maar het is wel iets waar je eens serieus over na kunt denken. Een droom geeft een kijkje in je onderbewuste en zegt meer over jezelf dan je misschien dacht. En al helemaal als de onderwerpen of personen in je dromen zich herhalen…

Dit vind je misschien ook wel leuk om te lezen: Whut?! Kaas eten bezorgt je blijkbaar de allervreemdste dromen