Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 19 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

8 dingen die ik had willen weten vóór ik met krachttraining begon

Vijf jaar geleden begon ik met fitness. Doodeng vond ik het, want wat zouden de mensen in de sportschool allemaal wel niet denken? Waar moest ik beginnen? En deed ik het wel goed? Als jij met dezelfde gedachtes rondloopt, gaat dit artikel jou hopelijk helpen om wat zelfverzekerder te worden.

Want de sportschool is voor iedereen, óók voor jou.

1. Niemand kijkt naar je

Je hoeft echt niet bang te zijn dat iedereen naar je gaat staren wanneer je een stap in het krachthonk zet. Echt, geloof me, iedereen is alleen maar bezig met zichzelf in de sportschool. Kijk maar eens hoe vaak die grote jongens naar hun eigen spieren kijken, die hebben helemaal geen tijd om op jou te letten 😉

2. Je wordt niet mannelijk van krachttraining

Zie je soms op social media foto’s van vrouwen met écht heel veel spieren? Dat ga je niet voor elkaar krijgen als je ‘gewoon’ twee tot drie keer in de week wilt sporten. Deze vrouwelijke bodybuilders trainen dag in, dag uit voor zo’n lichaam. Jij hoeft er dus echt niet bang voor te zijn dat jij er volgende week ook zo uitziet. Krachttraining kan jouw vrouwelijke vormen juist accentueren!

3. Samen is leuker dan alleen

Vind je het nog lastig om in je eentje naar de sportschool te gaan? Ga samen met iemand. Met z’n tweeën is veel gezelliger dan in je eentje, en je kunt elkaar op weg helpen. Vaak is dat toch wat minder ongemakkelijk en het geeft je een extra steuntje in de rug.

4. Bekijk veel YouTube video’s

Op YouTube staan talloze video’s van oefeningen in de sportschool en hoe je ze het beste uitvoert. Bekijk deze video’s, zodat je weet hoe je de oefening uit hoort te voeren.

5. Vraag hulp als je er niet uitkomt

De mensen in de sportschool werken er niet voor niets – als je ergens over twijfelt, vraag dan om hulp! Als je een goede sportschool hebt, dan staat er hopelijk altijd iemand klaar die even met je mee kan kijken.

6. Je kunt niet vertrouwen op je eigen motivatie

Sommige dagen zal je geen motivatie hebben. Dan lig je liever op de bank met je favoriete serie en een bak Ben & Jerry’s. En dat is natuurlijk ook helemaal prima – maar om daarna weer terug in het ritme te komen is moeilijker dan je misschien zou verwachten.

Als je echt stappen wilt zetten in de sportschool, zorg dan dat je niet afhankelijk bent van motivatie. Ga ook als je geen zin hebt – niemand heeft ooit spijt gehad van een workout. En als je je na twee oefeningen nog steeds geen zin hebt, dan kan je altijd nog gewoon weer naar huis.

Veel thuis aan het werk? 6 oefeningen om je bilspieren weer on fire te krijgen

7. Doe altijd een warming up

Je wilt geen blessures en daarom is het verstandig om een korte warming up te doen, zodat jouw spieren klaar zijn voor een workout. Wees niet eigenwijs en sla die warming up niet over – je lichaam zal je dankbaar zijn.

8. Het is meer dan alleen krachttraining

Krachttraining staat voor mij voor zelfvertrouwen. Niet omdat je er een beter lichaam door krijgt, maar omdat je je écht badass voelt in de sportschool. Het geeft je zelfvertrouwen een boost en ik ga elke training met een glimlach op mijn gezicht weg.

Ga jij de stap naar de sportschool nemen? Dan wens ik je vanaf hier veel succes en vooral veel plezier. You can do this!

Let’s roll! Dit is waarom skeeleren zo’n goede workout is