Emma Toussain
Emma Toussain Beauty en Style 4 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Deze voedingsproducten moet je eten voor een stralende huid in de winter

De blaadjes van de bomen, de klok is een uur terug gezet en de zon gaat weer vroeg onder. Dat betekent maar een ding: het is herfst. Opeens heb je zin in in warme chocolademelk in plaats van ijskoude zomercocktail. Of je eet liever stofpotjes dan lichte hapjes en salades. Dat is niet erg, maar in de overgang van zomer naar herfst zien we ook een verschil in eetpatroon. De grote hoeveelheden water, salades en vers fruit zijn ook goed voor onze huid. Hoe zorg je ervoor dat je huid in goede conditie blijft, ook met grotere en warmere maaltijden?

Een gezonde en stralende huid begint immers met wat je eet.

Een gezond eetpatroon

Het is niet zo gek dat mensen in de herst en winter eerder geneigd zijn om grotere, warme maaltijden te eten met veel koolhydraten. Het is koud buiten en een lekkere hartig stoofpotje sluit dan beter op onze wensen aan, dan een salade. Ook drinken we vaker koffie, thee en warme chocolademelk. Deze warme drankjes zijn heerlijk maar zijn niet al te best voor een optimale huidconditie. Door al deze veranderingen (los van externe factoren zoals het de kou) kan je een verandering merken in je huid. Je huid ziet er in de winter vaak droog en vermoeider uit. Natuurlijk heb je genoeg beautyproducten die je hier bij kunnen helpen, maar een ander voedingspatroon speelt ook een grote rol.

Dermatoloog Dendy Engelman vertelt aan Instyle: ‘De grootste reden waarom onze huid meer straalt in de warmere maanden is omdat de talgproductie toeneemt’. Ook zij beaamt dat een gebalanceerd dieet bijdraagt aan een gezond uitziende huid: ‘We zijn wat we eten – denk er aan dat verschillende voedingsstoffen, vitamines, onverzadigde vetten en probiotica er voor kunnen zorgen dat je huid er uitziet en aanvoelt. Een gebalanceerd dieet zorgt ervoor dat de huid gehydrateerd en veerkrachtig blijft.’

Dus, wat kun je het beste toevoegen aan je eetpatroon zodat je de toestand van je huid geoptimaliseerd wordt?

Avocado

Avocado’s zitten vol voedingsstoffen en onverzadigde vetten die bijdragen aan de conditie van de huid. Het vet in de avocado zorgt voor hydratatie. Ook zitten avocado’s vol met vitamine E en C. Vitamine C draagt bij aan de aanmaak van collageen en dit zorgt ervoor dat je huid stevig blijft.

Hoe voeg je dit toe aan je eetpatroon? Maak naast je avondeten een kleine salade waarin je avocado verwerkt. Zo krijg je genoeg groen binnen en ervaar de de voordelen van de avocado. Of eet hem tussen de middag op een cracker met wat hummus en een tomaatje.

Pas op met het gebruik van zout, want zout onttrekt vocht uit de huid.

Flespompoen

Een flespompoen zit vol met voedende vitamines zoals vitamine A en C. Vooral vitamine A is belangrijk, want het helpt het immuunsysteem en het zorgt ervoor dat huidcellen sneller herstellen.

Je kunt bijvoorbeeld (fles)pompoensoep maken. Zo heb je toch je warme, hartige maaltijd en krijg je genoeg juiste vitamines binnen. Of je roostert de pompoenen in de oven, heerlijk!

Bessen

Bessen zorgen voor hydratatie en zijn eigenlijk altijd wel verkrijgbaar. Ook zitten bessen (bijvoorbeeld blauwe bessen) vol met antioxidanten die zorgen voor een boost.

Je kunt bessen toevoegen aan je ontbijt, aan je smoothie of je kunt ze verwerken in je toetje ‘s avonds. Genoeg keuze!

Walnoten

Walnoten bevatten vetzuren zoals Omega-3 die ervoor zorgen dat de huid zacht en gehydrateerd blijft. Je kunt walnoten ook op talloze manieren toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan je yoghurt of strooi ze over je avondeten. Ook kan je ze, in plaats van een zak chips, als snack eten.

Spruitjes

Geen fan van spruitjes? Misschien moet je ze toch maar proberen, want ze zijn een bron van ijzer, calcium, mineralen en vitaminen.
Ook dit is perfect voor de koude wintermaanden: je kunt ze klaarmaken in een ovenschotel of verwerken op een zelfgemaakte plaatpizza.

Gezond eten: met déze 6 hacks is dat makkelijker dan je denkt