Emma Toussain
Emma Toussain Films & Series 8 jan 2023
Leestijd: 4 minuten

Emma’s Molumn #1: Wie Is De Mol? Dat horen de kandidaten zelf ook (!)

Het is weer tijd voor één van de beste, spannendste en meest ingewikkelde spelprogramma’s op de Nederlandse televisie: Wie is de Mol? Het is weer begonnen! Tien bekende Nederlanders voeren de meest bizarre opdrachten uit en moeten tegelijkertijd op zoek naar die ene saboteur: de Mol. Beautify’s Emma bespreekt in deze molumn de laatste aflevering, slinkse molacties van kandidaten en de gekste theorieën en aanwijzingen. Vandaag aflevering 1: ‘Verbinding’

Wie Is De Mol? Dat weten de kandidaten ook nog niet

Elk jaar bedenken de makers van het spelprogramma weer een andere bijzondere introductie en dit jaar testen ze meteen de pokerface van alle kandidaten. Twee weken voordat de groep naar Zuid-Afrika vertrekt verzamelen ze al in een kille, grijze kamer met daarin een telefoon. Als de groep wordt er gebeld, door niemand minder dan ex-mol Everon. Hij gaat ze kandidaten daar vertellen wat hun rol gaat zijn; Mol of ‘gewone’ kandidaat. Nou, weet dan maar eens je zenuwen in bedwang te houden. Sommigen hebben er zichtbaar moeite mee, zoals Sarah en Annick, maar anderen doen alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Nabil en Jurre doen alsof ze net gehoord hebben dat de boodschappen over een halfuurtje bezorgd gaan worden.

Nou – nu iedereen weet wat hij of zij voor rol heeft is het tijd om te gaan.

Gulden middenweg..

Het eerste spel op locatie is meteen een WIDM-klassieker. Vragen stellen, communiceren en dan ook nog eens samenwerken. De kandidaten worden in duo’s opgesloten in grote boxen met een kleur erop. De kandidaten moeten met behulp van mensen aan de buitenkant (ja, gewone mensen die toevallig langslopen) achter deze kleur weten te komen. Dat gaat sommigen wel heel makkelijk af. Jurre en Sarah staat binnen no time buiten, en ook Sander en Anke hebben niet zo heel erg veel moeite met de opdracht. Eenmaal buiten moeten ze op de kaart ontdekken waar ze precies staan én wat het middelpunt is van alle locaties van de anderen. Eenmaal de locaties gekruist, kunnen ze Rik vinden.

Opvallend: twee duo’s hebben al vrij snel bedacht dat het om de VOC vegetable garden gaat. Maar Froukje en Daniël, die wél uit de box ontsnapt zijn, die luisteren eigenlijk helemaal niet naar de rest. Daarom horen ze de laatste locatie niet en komen zij er niet achter waar Rik staat. Hmm..

Toonaangevend

Rik heet de kandidaten welkom in het Stadhuis van Kaapstad. Oorspronkelijk gebouwd als gemeentehuis, maar nu zijn er vooral culturele evenementen, zoals een optreden van het South African Youth Choir. De kandidaten moeten even bijkomen van het prachtige gezang, kippenvel krijg je ervan. Het is ook de plek waar Nelson Mandela – na zijn vrijlating – zijn eerste toespraak hield. Ooit zei deze legendarische Zuid-Afrikaanse president: “It is music and dancing that make me at peace with the world.”

De groep moet zich opsplitsen in twee groepen: vijf kandidaten met een oor voor muziek – en vijf kandidaten die goed kunnen opgaan in muziek. De ene groep moet opdrachten uitvoeren, de andere groep gaat meezingen in het koor. Kunnen ze de juiste toon aanhouden? Dan verdienen ze geld. Kunnen ze dat niet en worden ze er uitgepikt door een jurylid? Dan gaat er geld uit de pot. Lastig, want de groep die gaat zingen krijgt een Zuid-Afrikaans nummer aaangeleerd met hele lastige klanken.

Wie zingt er zoals het hoort?

De andere groep moet ook nog eens geld inzetten op de zangers, wie kan dit sowieso wel goed? Die krijgt natuurlijk een hoger bedrag. Jurre heeft musical gedaan zeggen ze, dus die krijgt een hoog bedrag. Ze hebben dan weer niet veel vertouwen in Anke, dus die krijgt het laatste bedrag. Ook Sarah en Soy doen ‘t goed en verdienen geld – Sander valt helaas ook uit de toon.

Opvallend: tijdens het optreden wordt Jurre er al snel uitgepikt (weg geld) en Anke doet het juist hartstikke goed. Wist Jurre dat er veel geld op hem ingezet zou worden? Of wist iemand dat hij eigenlijk helemaal niet zo goed kon zingen? 😵 Daar is wel gemold volgens mij. Nu verdacht? Froukje en Jurre.

Eliminatie

Altijd shit zo’n eerste afvaller. Niemand wil naar huis, ze zijn er net. Maar het moet toch gebeuren.. het rode scherm is voor Sarah, terwijl zij de eerste opdrachten eigenlijk super goed heeft uitgevoerd. Ze baalt enorm, maar eenmaal in het hotel aangekomen krijgt ze de mededeling dat er nog een kans is dat ze terug mag komen. GO SARAH! Ik had wel punten op haar ingezet, maar ze staat wel als afvaller in de app. Hoe zit dat dan?!!!! Krijg ik die terug als ze weer terug mag komen? Maar ze is sowieso geen mol.. of wel?

Dít gaat er allemaal veranderen in het nieuwe seizoen van First Dates