Emma Toussain
Emma Toussain Entertainment 23 jan 2022
Leestijd: 6 minuten

Emma’s Molumn #4: audities voor Spiderman en op de thee bij Albanese oudjes

Wekelijks bespreekt Beautify’s Emma in haar ‘molumn’ de afgelopen aflevering. Want ja, het is weer tijd voor één van de beste, spannendste en meest ingewikkelde spelprogramma’s op de Nederlandse televisie: Wie is de Mol? We gaan het hebben over de slinkse molacties van bijvoorbeeld Fresia én we gaan het hebben over de gekste theorieën en aanwijzingen, want social media staat er vol mee. Vandaag aflevering 4: ‘Stemmen’.

Spoileralert!

Wie is de Mol? Aflevering 4

We zijn alweer aangekomen bij de vierde aflevering van dit seizoen #WIDM en dat betekent dat het spel volop aan de gang is. Er wordt gemold, fanatiek gespeeld, geld gewonnen én geld verloren. Na de (voor mij) onverwachte exit van Welmoed afgelopen week, moet ik toch echt beter gaan nadenken over mijn molkandidaten. Hoe meer ik zie, hoe meer ik in de war raak. Want zo is iedereen op zijn eigen manier verdacht. Everon is te lief, Fresia doet fanatiek maar levert helemaal niks op, Kim-Lian lijkt het allemaal niet zo te snappen en Thomas speelt ook een apart spelletje. Dan hebben we nog Sahil, die wel heel erg opzichtig aan het ‘mollen’ is. En dan hebben we nog Arno.. hij lijkt zo berekend. Alsof hij weet wat er gaat komen.

Geld in de pot: €5900,-
Kandidaten over: 8
Penningmeester: Hila

Albanië is prachtig

Welmoed heeft na haar vertrek de telefoon overgedragen aan Fresia. Bijzondere keuze lijkt mij, want dat is nou niet één van de meest betrouwbare kandidaten. Op de ochtend van de eerste opdracht liggen de kandidaten lekker te dobberen in de Adriatische Zee. Toch bijzonder hoe je bij elk WIDM-seizoen nieuwe, mooie plekken ontdekt. Ik zelf had geen goede voorstelling bij Albanië, maar het lijkt prachtig. Ook zie ik iets moois opbloeien tussen Sahil en Fresia.. die twee hangen wel heel erg om elkaars nek.

Rik vertelt tussen neus en lippen door dat de pot inmiddels al op €15.000 euro had kunnen staan. Dat doet de Mol toch goed.. aan het begin van deze aflevering staat hij namelijk op €4050,-.

Luid sprekers

De kandidaten komen aan bij een verlaten centrale en fabriek. Ze moeten in duo’s, in een grote silo, woorden aan elkaar doorgeven. Rik vertelt dat ze gedisciplineerd te werk moeten gaan. Fresia wil wel héél erg graag met Everon in een duo, omdat ze hem als enige vertrouwd. Sahil stelt voor om liever minder woorden onthouden en de opdracht goed te doen dan heel veel woorden te onthouden en die uiteindelijk allemaal weer te vergeten. Apart, want Rik heeft niks gezegd over onthouden. De spelers beginnen met het opnoemen van woorden. Hun duopartners proberen deze woorden te onthouden. Het lijkt best.. soepel te gaan? Hè, het gaat lekker!

Sahil twijfelt of dit wel de bedoeling is. Hij begint met ‘schieten’, zoals hij het zelf noemt. Hij begint de woorden achter elkaar op te noemen, zonder pauze. Er lijkt een kwartje te vallen, want volgens hem moeten er zoveel mogelijk woorden opgezegd worden. Thomas lijkt juist helemaal tevreden te zijn met de ‘langzame’ strategie. Rik vertelt aan het einde van de opdracht dat de lijst helemaal gelezen had moeten worden.. en dan met name de cijfers die ook op de lijst stonden. Want als ze deze cijfers hadden opgelezen, dan hadden ze die aantallen verdiend. Jammer. Was Sahil zo gek nog niet. Kim-Lian heeft als enige een getal gehoord, namelijk 134. Hoe kan het nou dat mijn mollen (oké, Arno niet) het juist goed doen?!

Hoog spel spelen

Bij het volgende spel moeten de kandidaten elkaar op waarde schatten. Zo kunnen ze wederom troeven verdienen. Wel een beetje het thema van dit seizoen, hè? Het idee van de volgende opdracht is dat de kandidaten in duo’s moeten inschatten of hun partner de opdracht wel of niet gaat uitvoeren. En hoe. Ze moeten namelijk met een touw naar beneden. Dit kunnen ze normaal doen, op de kop of niet. Hun partner moet inschatten hoe en dan mogen zij geld of troeven (in dit geval jokers) op deze keuze inzetten. Hebben ze het goed? Dan krijgt hun partner geld voor de pot óf deze troeven.

Applaus voor alle kandidaten: want ze besluiten allemaal om ondersteboven naar beneden te gaan. Doodeng, maar hé, je zit in Wie is de Mol?, dus waarom niet?! De kandidaten lijken op een ietwat amateuristische versie van Spiderman, maar dan zonder knappe MJ of het verslaan van The Green Goblin. Thomas gaat er spontaan van zingen.. We Are The World van USA For Africa is de keuze. Hij vindt het nummer niet eens leuk, maar het werkt wel kalmerend.

Sommigen raden het niet goed.. zoals Hila, Kim-Lian en Thomas. Zij verdienen alle drie 250 euro voor de pot en dat is natuurlijk goed voor het groepsgevoel. Of niet? Als Rik vertelt dat ze 750 euro voor de pot hebben verdiend houd Kim haar €250 achter. Tot grote frustratie van de groep, want zij weten niet dat zíj het achterhoudt. Kim-Lian doet wel vaker vaag over het geld. Waarom?Is zij de Mol? Of speelt ze gewoon een heel raar spel? Zo.. veel.. vragen.

Emma’s Molumn #1: Wie is de Mol? Is weer begonnen en oh my.. wát een begin!

Huis(ont)houden

De laatste opdracht is een soort extreme variant van ‘zoek de verschillen’. De kandidaten moeten wederom in duo’s aan de slag. Elk duo moet in een schattig Albanees huis het interieur omschrijven en dit per portofoon doorgeven aan een ander koppel.

Op een gegeven moment wisselen de duo’s om en dan moeten zij bedenken wat er mist in het huis. Deze opdracht gaat verrassend goed.. behalve bij Sahil en Fresia. Deze twee lovebirds maken er een potje van. Ook hebben zij blijkbaar niet begrepen dat ze de aanwijzingen moesten onthouden en ze kunnen dan ook bijna geen enkel verschil, op de gouden sleutel na, opnoemen. Toch hebben de kandidaten deze aflevering in totaal €1850,- euro gewonnen.

Executie

En ja.. de executie. Misschien wel het meest dramatische WIDM-moment voor mij tot nu toe. Ik ben toch een beetje blijven steken in die Arno-tunnel.. en dat was fout. Heel erg fout. Hoe vaak is er al gezegd dat je je niet moet focussen op één persoon?! Rik noemt de naam ‘Arno’ en het voelt al niet goed. De muziek wordt dreigender en ik weet het eigenlijk al. Een rood scherm.. Zeg maar dag tegen – bijna – al mijn punten in de WIDM-app. Ook moet ik me nu weer gaan focussen op iemand anders.

Vaarwel, Arno.

Emma’s Molumn #3: Is Sahil de meest fanatieke lasergamer ooit?!