Lotte van Dijk
Lotte van Dijk Food 4 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Zijn gluten ongezond voor je als je géén glutenintolerantie hebt? Wij leggen ‘t je uit

Gluten.. er gaan veel verhalen rond dat ze slecht of ongezond zouden zijn. Veel mensen proberen dan ook een glutenvrij dieet aan te houden, ook al zijn ze niet intolerant. Maar is het echt zo veel beter voor je als je ze niet eet? Of is dit dieet slechts een hype?

Wij zoeken het voor eens en altijd uit.

Wat zijn gluten?

Gluten zijn een mengsel van eiwitten die van nature voorkomen in bepaalde granen als tarwe, gerst, rogge en spelt. Deze eiwitten worden gebruikt om luchtig brood te maken en ook zorgt het eiwit ervoor dat bepaalde producten van meel (zoals pasta) elastisch worden.

Is het gezonder om geen gluten te eten?

Als je geen gluten eet vanwege gezondheidsredenen (zoals intolerantie) dan ja, zal het zeker gezonder zijn. Een glutenintolerantie is namelijk geen grap en het kan bij veel mensen echt voor narigheid zorgen. Denk aan buikpijn, braken, diarree enzovoorts. Heb je geen reden om het niet te kunnen eten? Dan moet je ze gewoon blijven eten want het eiwit is niet ongezond. Uit een onderzoek is zelfs gebleken dat mensen die een glutenvrij eten, meer kans hebben op aandoeningen aan de kransslagader. Het is goed om volkoren graan-producten te eten. Hier zitten namelijk veel mineralen en vitamines in en dat is goed voor je. Ook verlaagt het de kans op chronische aandoeningen. Daarnaast is het zelfs zo dat in de meeste glutenvrije producten meer vetten en suikers zijn toegevoegd omdat het niet altijd even lekker smaakt zonder.

Van nature vrij

Sommige producten zijn van nature glutenvrij, zoals rijst, pasta, aardappelen, fruit en groente, zuivel, zuivere vleesbronnen – dus niet bereide vleessoorten – vis en eieren. Ook onbewerkte noten en peulvruchten zijn glutenvrij. Let wel op dat er bij de bereiding geen gluten zijn toegevoegd!

Uitzonderingen

Als je een tarweallergie, coeliakie of een glutenintolerantie hebt moet je het liefst wél een glutenvrij dieet volgen. Coeliakie is een chronische ontsteking aan de blinde darm door het eten van gluten. Je lichaam reageert dan extra heftig op deze eiwitten en hierdoor kunnen vitamines en mineralen veel minder goed opgenomen worden. Als gevolg krijg je buikpijn, krampen, diarree, een opgeblazen gevoel of constipatie. En dat is vreselijk.

Maar voor alle mensen die liever glutenvrij eten zónder reden: ‘t is niet nodig.

Wil je een gezonde huid? Zorg dan dat je deze 7 voedingsstoffen binnen krijgt