Steffi Rijnders
Steffi Rijnders Relaties 20 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Fexting – we doen het allemaal, maar is het wel zo goed voor je relatie?

Het geheim van een goede relatie? Tja hadden we dat maar, dan was alles een stuk makkelijker. Wat we wel weten is dat er niet één ding is dat een relatie kan maken of breken. Toch is er wel één cruciale factor voor een goede relatie en dat is het vermogen om er samen uit te komen bij conflicten. Fexting is dé nieuwe trend. En nee, we bedoeling niet sexting, maar echt fexting. Met een F.

Wij vertellen je precies wat het is en hoe het werkt.

Wat is fexting?

Fexting een combinatie van fighting en texting, makes sense right? Het gaat dus om ruzie maken of discussiëren via appjes. Dit komt regelmatig voor (ja, bij ons ook) en het is niet in liefdesrelaties, ook bij gezinnen of vriendschappen komt dit veel voor. Waarschijnlijk heb jij ook weleens naar je telefoon gegrepen om een confronterend of ietwat agressief berichtje te sturen uit emotie. Een appje over dat je huisgenoten hun zooi moeten opruimen, dat je ouders wéér te laat waren voor die belangrijke afspraak of dat je vriend meer tijd in je zou moeten steken. Dit is precies waar fexting om gaat. Wij vertellen je de voor- en nadelen.

Voordelen

Het versturen van ‘fighting texts‘ zorgt ervoor dat je meer tijd hebt om je emoties te verwerken. Dit is een belangrijk voordeel omdat er geen druk is om onmiddelijk te reageren, zoals bij een gesprek. Hierdoor krijgen beide partijen in de ‘fight‘ meer tijd om na te denken over hun eigen gevoelens en de gevoelens en standpunten van de andere persoon. Dit kan bijdragen aan effectievere en eerlijkere communicatie. Omdat je meer tijd krijgt om je gevoelens te verwerken is de kans dat je iets zegt waar je spijt van kan krijgen ook kleiner. Terwijl je in een ruzie of een verhit gesprek misschien beledigende of kwetsende opmerkingen maakt tegenover de ander, waar je achteraf spijt van krijgt. Via een berichtje heb je de mogelijkheid om het nog even na te lezen en eventueel te verwijderen. Ook is het soms makkelijker uitspreken wat je écht denkt omdat dat face-to-face nog wel eens lastig is.

Nadelen

Lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen en stemgeluid spelen een grote rol in communicatie en deze kunnen wij bij fexting nou juist niet gebruiken. Zo is het een stuk lastiger om de intenties van iemands berichtje te begrijpen. Daarnaast worden appjes soms simpelweg gewoon verkeerd opgevat, en als er een ding is tijdens een ruzie dat je wil vermijden is dit het wel. In echte gesprekken is het toch net iets makkelijker om vragen te stellen en elkaar goed te begrijpen.

Dit betekent het als je aseksueel bent en het komt in meer vormen voor dan je denkt