Steffi Rijnders
Steffi Rijnders Love & Seks 23 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Waarom je beter geen vrienden kan blijven met je ex

Als je op een punt bent waarbij je relatie alleen maar bergafwaarts gaat en je samen besluit om het uit te maken, heb je waarschijnlijk veel verdriet. Logisch, want het is voor niemand leuk. Als jullie goed uit elkaar gaan, besluiten jullie wellicht om vrienden te blijven, maar er zijn genoeg reden om dat juist niet te willen.

Wij leggen je precies uit waarom je beter geen vrienden met je ex kan blijven..

Vrienden met je ex

In eerste instantie klinkt het natuurlijk fijn. Je raakt je lover kwijt, maar er is een grote kans dat jullie ook goede vrienden zijn en dat wil je niet zomaar opgeven. Het voelt als een veilige keuze om vrienden te blijven. Je deelde tenslotte alles samen en om dat in een klap te laten vallen, kan erg moeilijk zijn. Niet heel gek, maar het kan zijn dat je nog een bepaalde aantrekking voelt naar deze persoon en dat is nou juist helemaal niet handig.

Afhankelijk

Wanneer je vrienden met je ex bent, hebben jullie waarschijnlijk nog wekelijks contact. De kans is dan ook een stuk groter dat je nog een keer bij elkaar in bed belandt en niet over deze persoon heen komt. Volgens onderzoek kan je door vrienden te zijn met je ex een beetje afhankelijk worden en negatieve gevoelens en haat ontwikkelen voor iemand. Je bent tenslotte niet meer samen, dus diegene hoeft zich niet meer te verantwoorden tegenover jou. Doordat je nog steeds vrienden bent en contact hebt kan diegene jou alsnog kwetsen, waardoor je uiteindelijk negatieve gevoelens zult ontwikkelen.

Je blijft hoop houden

Als je jouw ex blijft zien en het is uiteindelijk toch weer leuk en gezellig, ga je waarschijnlijk twijfelen aan je beslissing om het uit te maken. Omdat je uit elkaar bent is de sfeer misschien meer ontspannen en ligt er geen druk op aangezien je dus geen relatie hebt. Doordat de sfeer relaxter is dan voorheen, is er een kans dat je gaat denken dat een relatie er toch wel weer in zit. Hierdoor krijg je hoop, terwijl het eigenlijk negen van de tien keer niet goed afloopt om na een break-up weer terug bij elkaar te komen.

Je komt niet over iemand heen

Als je iemand blijft tegenkomen en blijft spreken, kom je niet over diegene heen. Het is beter om je verdriet alleen te verwerken. Tijd heelt alle wonden, you know? Uit onderzoek van The Journal of Positive Psychology, blijkt namelijk dat het gemiddeld drie maanden duurt voordat iemand zich weer goed voelt na een break-up. Wanneer je elkaar blijft zien en spreken, zal dit alleen maar langer duren. Aan het begin is het misschien lastig te beseffen, maar om je weer gelukkig te voelen kan je beter afstand nemen van je ex.

Kwetsen

Als je veel contact met je ex blijft houden, zul je misschien merken dat de ander er sneller overheen is dan jijzelf. Jouw ex-lover is misschien alweer helemaal happy terwijl jij nog hartstikke veel verdriet hebt. Daarnaast is de kans er dat diegene met iemand anders gaat, wat jou ontzettend kan kwetsen.

Jaloers

Door vrienden te blijven en in de gaten te houden waar iemand zich mee bezighoudt, kan het ook zijn dat je stiekem een beetje jaloers begint te worden. Social media speelt hier een grote rol in. Door elkaar te volgen op Instagram, elkaar Snapchats te blijven sturen en met elkaar te appen, hoor en zie je waarschijnlijk alleen de leuke dingen die iemand doet. Dit kan ervoor zorgen dat je jaloers wordt. Dit is wel het laatste waar je op zit te wachten als je relatie net uit is, want eigenlijk zou jij je helemaal niet meer met je ex bezig moeten houden. Om over iemand heen te komen is het dan ook beter om ook al het contact via social media te stoppen en elkaar te ontvolgen.

Big sister advice: zo ga je om met onzekerheid tijdens de datingfase