Lotte van Dijk
Lotte van Dijk Gezondheid 16 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Het nemen van een ‘interne douche’ gaat viral op internet – maar wat is het precies?

Naast het drinken van bietensap en het nemen van een shotje olijfolie, gaat er weer een andere gezondheid-trend viraal op het internet.. namelijk het nemen van een interne douche. Dit houdt in dat je water, chiazaad en citroen mengt en dit vervolgens opdrinkt. Dit zou je gezondheid en spijsvertering verbeteren.

Hoe werkt dit dan?

Interne douche

De gezondheid-trend wordt aanbevolen op Instagram door voedingsdeskundige Daryl Giuffre. Daryl legt in een video uit wat er zo goed is aan deze interne douche. Chiazaden hebben een hoog omega-3-gehalte dit helpt om ontstekingen in de darm te verminderen en een betere gezondheid van de hersenen te bevorderen. Ze bevatten ook veel vezels en geven veel energie. Ook is het zo dat wanneer ze in water worden geweekt, ze licht verteerbaar worden. Daarnaast kunnen ze helpen de darmwand te smeren, te hydrateren en het voedsel helpen bewegen. Het is een soort natuurlijk (en minder heftig) laxeermiddel.

Gezondheid

Zoals we al schreven ondersteunen de vezels in de chiazaden onder andere de gezonde bacteriën in je darmen. Te veel vezels kunnen helaas problemen veroorzaken zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel, gas en ongemak. Je wil niet de aanbevolen hoeveelheid vezels overschrijden, dit zal namelijk juist voor meer diarree of constipatie zorgen. Het recept van Daryl raadt 2 eetlepels per dag aan, maar 1,5 eetlepels is meer dan genoeg chiazaad om de gezondheidsvoordelen te krijgen. Als je geen galblaas hebt wordt het drankje afgeraden. Voel je je meer opgeblazen na het doen van de interne douche? Probeer dan minder chiazaden te gebruiken.

@jacvanek Trying the chia seed internal shower so you don’t have to. #internalshower #constipation #ibs #travelhack ♬ Dua Lipa – Jack Harlow

Recept

Pak een glas water, doe hier 1,5 theelepel chiazaad in en roer om te mixen. Laat deze mix vijf minuten staan, zodat de chiazaden een beetje kunnen weken. Voeg dan een scheutje citroen toe en drink het op. Veel mensen drinken het op een lege maag omdat het zo het beste opgenomen wordt.

TikTokkers drinken massaal aloë vera-sap en dit is waarom