Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Beauty en Style 10 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Tijd voor een ACV-rinse? Alles was je wilt weten over je haar wassen met appelazijn

De laatste tijd lezen we veel over een zogeheten ACV-rinse, je haar wassen met appelazijn. Zo zou appelazijn onder andere zorgen voor glanzende lokken en minder klitten, en laat dat nou precies zijn waar we naar op zoek zijn. We duiken in de wereld van de appelazijn.

Voordat we met het artikel beginnen, eerst een dikke disclaimer. Zorg ervoor dat je nooit nooit nooit pure appelazijn over je haar/hoofd giet. Appelazijn is zuur, veel zuurder dan jouw haar, hoofdhuid en de shampoos die je gewend bent.

Op internet circuleren meerdere verhoudingen water/appelazijn, maar als je het op safe wilt spelen, dan gebruik je één deel appelazijn op acht delen water. 50 ml appelazijn en 400 ml water is bijvoorbeeld een prima verhouding om eens uit te proberen.

Een te hoge concentratie appelazijn kan zorgen voor een geïrriteerde hoofdhuid en uitslag. Geen goed idee dus.

De voordelen van je haar wassen met appelazijn

1. Glanzende lokken

We zijn allemaal op zoek naar dé hack voor glanzende lokken, en je haar wassen met appelazijn sluit de haarschubben waardoor je lokken zowel zachter worden als meer gaan shinen. Win-win dus.

2. Minder klitten

Heb jij nog vaak klitten en knopen in je haar? Daar schijnt appelazijn ook voor te helpen, mede doordat het zorgt voor het sluiten van die haarschubben.

3. Makkelijk verkrijgbaar

Je hoeft appelazijn niet te bestellen via een shady buitenlandse website, maar koopt het gewoon bij je lokale supermarkt. En het is nog goedkoop ook.

4. Vitamines voor je haar

In biologische troebele appelazijn zitten onder andere de vitamines B, C en kalium. Deze vitamines zorgen voor het krijgen en behouden van gezond haar, dus daar zeggen we geen nee tegen.

5. Build-up verwijderen

Heb je krullen en doe je de Curly Girl Methode? Dan heb je appelazijn misschien wel eens voorbij zien komen als een manier om build-up te verwijderen. Maar ook als je geen krullend haar hebt, dan kan het verwijderen van productresten (de build-up dus) helpen als je een jeukende hoofdhuid hebt.

Welke appelazijn is geschikt om je haar mee te wassen?

Het beste ga je voor troebele appelazijn. Troebel betekent dat de appelazijn niet gefilterd is, en dat de goede stoffen waar jouw haar iets aan heeft er dus nog inzitten. Je koopt ongefilterde appelazijn in het bio-schap bij de supermarkt, bij Holland&Barrett of een lokale biologische winkel.

Wil je minder vaak je haar wassen? We leren het je met dit stappenplan