Nathalie Marijnissen
Nathalie Marijnissen Beauty en Style 24 okt 2019
Leestijd: 3 minuten

Last van haaruitval? Waarom je er deze tijd van het jaar meer last van hebt

Het is weer herfst en dat is niet alleen de tijd dat de bladeren van de bomen vallen. Maar ook de tijd dat je weer meer last krijgt van haaruitval. In deze periode kom je ze overal door je huis tegen, maar waarom? En hoe ga je hiermee om?

Je borstel, bed en de rest van je spullen in het huis zitten onder jouw haren en tijdens het wassen van je haar trek je er ook nog genoeg uit. Maar het valt niet alleen jezelf op, maar ook je partner komt ze overal tegen.

Waarom je last hebt van haaruitval in de herfst

Elk jaar gebeurt het weer, maar toch is het schrikken wanneer je jouw borstel vol met haar ziet. Maar hoe komt het dat het haaruitval zo extreem is wanneer het herfst wordt? Volgens een onderzoek heeft het veranderen van de seizoen direct invloed op de hoeveelheid haar die we verliezen.

Jouw haargroeicyclus bestaat uit drie momenten, namelijk de groeifase, een tussenfase en de rustfase en tijdens deze laatste fase gaat jouw geliefde haar uitvallen. Hoeveel het ook lijkt, je hoeft je geen zorgen te maken. Het is namelijk normaal om tijdens deze fase honderd haren per dag te verliezen.

Maar waarom? Één theorie over het uitvallen in je haar tijdens de herfst en winter is doordat we in de zomer meer haren vasthouden om ons te beschermen tegen de zon en wanneer ze in de herfst en winter minder nodig zijn, vallen ze ook gemakkelijker uit.

Hoe ga je met haaruitval om?

Iedereen ervaart deze periode anders. De een heeft extreem veel haaruitval en bij de ander valt het hartstikke mee. Merk jij dat je meer haaruitval hebt dan normaal? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het te verminderen.

1. Zorg goed voor je hoofdhuid

Om je haar goed te verzorgen, moet je kijken naar het begin en dat is natuurlijk de hoofdhuid. Kies daarom voor producten die ingrediënten bevatten die er goed voor zijn zoals bijvoorbeeld producten met vitamine B6, zinksulfaat en azelaïnezuur.

2. Probeer niet te veel te stressen

Stress is niet alleen slecht voor je gezondheid, maar zorgt er ook voor dat jouw haar uit kan vallen. Probeer stress zoveel mogelijk te voorkomen.

3. Kijk naar je dieet

Ben je op een bepaalde manier aan het eten en merk je dat je veel haar verliest? Dan is het misschien tijd om naar je dieet te kijken. Een oorzaak van haaruitval is namelijk een tekort aan voedingstoffen. Daarnaast is het ook slim om ervoor te zorgen dat je bladgroenten, zoals spinazie, blijft eten. Deze groente vergroot namelijk je ijzerinname wat weer goed is voor je haar.

4. Doe rustig aan met je stylingporducten

Dat het gebruik van een stijltang en een te warme föhn niet goed is voor je haar, hoeven wij je niet meer te vertellen. Maar wist je dat het, naast dat het je haar uitdroogt, het ook nog eens je hoofdhuid kan verbranden? En zoals we al vertelden is het belangrijk om er lief voor te zijn.

Nu hoef je natuurlijk niet gelijk gedag te zeggen tegen je geliefde warmteproducten, maar zorg ervoor dat je er eentje hebt met verschillende temperaturen én vergeet niet om ze ook af en toe eens schoon te maken.

5. Gebruik de juiste borstel

Een borstel die niet bij jouw haartype past, zorgt voor meer beschadiging. Wanneer je namelijk te hard moet trekken aan je haar om een klit eruit te krijgen, beschadig je vaak de nagelriem van de haarvezel waardoor jouw geliefde haar uiteindelijk afbreekt.

Het liefst borstel je natuurlijk ook je haar wanneer je uit de douche komt, maar dit zorgt er weer voor dat de natte, gezwollen haarvezels gemakkelijk uitrekken waardoor ze gaan uitvallen.

Meer over haar:

Stylist