Lotte van Dijk
Lotte van Dijk Gezondheid 15 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Ga je op wintersport? Met deze tips herstel je snel van een dagje skiën of snowboarden

Ben jij fan van wintersport? Dan weet je vast ook dat zo’n vakantie in Oostenrijk, Zwisterland of Frankrijk hartstikke leuk is, maar ook veel geld kost en je houdt er spierpijn aan over. Na zo’n heel jaar sneeuwpauze (of misschien wel langer) kan deze beweging een soort aanslag zijn op je lichaam. Toch wil je van elke dag genieten en dat betekent dat je spierpijn het liefst wil vermijden. Hoe doe je dat?

Met deze tips herstel jij snel van het skiën of snowboarden.

Herstellen

Herstellen na een dag sporten is belangrijk. Zo zorgt het herstellen ervoor dat je minder kans hebt op blessures en dat je de volgende dag ook lekker lang door kan skiën. Ook zijn er een aantal preventieve dingen die je kan doen zodat jij minder last zal hebben van spierpijn.

1. Doe de Wim Hof-methode

Het is bewezen dat het nemen van een ijsbad zwellingen en pijn kan verminderen. Met ijsbaden moet je wel opletten als je een hoge of lage bloeddruk hebt. Dit kan namelijk juist negatieve gevolgen voor je lichaam hebben. De kans is natuurlijk groot dat er geen ijsbad in de buurt is, maar rollen in de sneeuw is ook een goede optie.

2. Hitte

Je bloedvaten zetten uit als je lichaam opwarmt. Hierdoor gaat het bloed sneller door je lichaam stromen en gaat het melkzuur uit je spieren juist sneller weg. Melkzuur is een afvalproduct van lichaamsbeweging. Dit willen we dus zo snel mogelijk weg hebben, want anders herstelt je lichaam zich niet snel. Ga dus in een bubbelbad, bad, stoombad of sauna om sneller te herstellen.

3. Foam roller

Dames die wel eens in de sportschool komen, kennen dit wel. Een foam roller is zo’n een rond ding met gekke uitsteeksels erop. Zo’n roller kan je vast nog wel kwijt onder je auto-of busstoel. Lukt dit echt niet, dan kan je ook een bevroren waterfles gebruiken! Rol met delen van je lichaam over de foam roller of fles heen. Zo ontstaat er druk op knopen die je, om het zo te zeggen, wegrolt. Met deze manier gaat het bloed ook sneller door je lichaam stromen, waardoor afvalstoffen worden afgevoerd net zoals bij opwarming door een bad bijvoorbeeld. Zo herstel je sneller.

4. Massage

Kun je een massage boeken op de plek van jouw bestemming? Dan is dat ook een fijne optie voor een goed en snel herstel. Het is een luxe optie maar een massage zorgt er ook voor dat bloed sneller door je lichaam stroomt, dat melkzuur uit je spieren gaat en dat knopen worden verlicht.

5. Zwemmen

Heeft je wintersportverblijf een zwembad? Ga dan zwemmen na het skiën of snowboarden. Je kan lekker ronddobberen in het zwembad, dit helpt vermoeide gewrichten en benen tegen te gaan. Ga je baantjes trekken? Dan zal dat weer de bloedsomloop bevorderen, waardoor je de volgende dag geen last van je gewrichten hebt.

6. Preventie en repressie

Er zijn ook een aantal dingen die je na en voor een dagje wintersport moet doen om je herstel te versnellen. Ten eerste is slapen heel belangrijk. We weten dat je vast graag wil après-skiën, maar probeer af en toe wel zo’n 8 uur slaap te halen. Ook stretchen is een must voor en na het skiën of snowboarden. Doe een bewegelijke stretch voor dat je gaat en een rustige stretch als je terug bent in je verblijf. Ook goed drinken en eten voordat je de piste op gaat werkt mee aan een sneller herstel aan het eind van de dag.

McDonald’s op de piste? Op deze berg kan je een burger scoren bij McSki