Lotte van Dijk
Lotte van Dijk Gezondheid 15 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

7 redenen waarom een kopje warm citroenwater goed voor je is

Citroen bevat veel vitamine C en deze vitamine is een antioxidant die weer goed is voor het aanmaken van collageen. Collageen heb je nodig om je pezen en banden te versterken, je botten soepel te houden en je bloedvaten blijven elastisch. Ook werkt het tegen huidveroudering. Allemaal dingen waar een kop citroenwater per dag goed voor kan zijn, maar citroen heeft nóg meer voordelen.

Wij zetten alle 7 voordelen voor je op een rijtje.

Immuunsysteem

Vitamine A zorgt ervoor dat je afweercellen aanmaakt die je nodig hebt voor je afweersysteem en vitamine C heb je dan weer nodig om witte bloedcellen te onderhouden. Die witte bloedcellen heb je nodig om virussen en bacteriën tegen te gaan. Door een kop citroenwater per dag te drinken kan je je immuunsysteem versterken.

Hersenen

In citroen zit een mineraal genaamd kalium en dit mineraal helpt bij de overdracht van je zenuwprikkels. Als jij je hand op een hete pan legt wordt er een signaal afgegeven naar de hersenen dat je je hand op moet tillen. Gaat dit signaal niet snel genoeg, dan brand veel erger dan als dit signaal wel snel gaat af gaat. Dit wil je natuurlijk voorkomen en zo’n kop warm citroenwater kan je hier bij helpen.

Hart

Het mineraal kalium is niet alleen goed voor je zenuwprikkels, maar ook goed voor je hart. Het zorgt ervoor dat je bloeddruk lager wordt als hij te hoog is. Ook verkleint kalium de kans op een beroerte.

Afvallen

Er is niet officieel bewezen dat citroenwater helpt bij afvallen, maar het helpt wel mee aan een snellere spijsvertering. Ook geeft citroen je een vol gevoel. Allemaal dingen die indirect wel kunnen leiden tot minder eten en dus afvallen.

Nierstenen

Heb je vaak last van nierstenen? Dan is een kop citroenwater ook wat voor jou. In citroen zitten veel citraten, een stof die kan helpen om de vorming van nierstenen tegen te gaan. Om dit echt te laten werken, moet je meer dan één kopje citroenwater per dag drinken. Drink dit het liefst zelfs de hele dag.

Zuivere huid

De vitamine C in citroen is ook goed voor je huid. Vitamine C haalt gifstoffen uit bloed, hierdoor verminderen puistjes en rimpels. Ook beschermt het je huid tegen vrije radicalen, die worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een vervuilde lucht.

Stressbestendig

Ben jij een echte stresskip? Dan zal een kop citroenwater jou helpen. Hoe meer vitamine C in je lichaam, hoe minder last je zal hebben van een stressvolle situatie. Laat er nou net veel vitamine C in citroen zitten, goed om elke dag dus met een kop te beginnen.

Helpt citroenwater bij afvallen? Wij zochten het voor je uit en hebben hét antwoord op je vraag