Emma Toussain
Emma Toussain Entertainment 20 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Het is de dag van BOOS: dit is alles wat je moet weten

Na maandenlang onderzoek naar The Voice of Holland, is het vandaag de dag van Tim Hofman en BOOS. Hofman en zijn team zetten om 16.00 uur de nieuwe aflevering hun bevindingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik bij het RTL-programma op YouTube. Wat later volgt: de langverwachte reactie van John de Mol.

Zaterdag werd bekend dat de uitzendingen van The Voice of Holland om genoemde redenen voorlopig worden opgeschort. Later volgde ook het stilleggen van The Voice Kids en The Voice Senior. Bandleider Jeroen Rietbergen erkende de beschuldigingen aan zijn adres en stapte op. Hij gaf toe dat hij in het verleden relaties van „seksuele aard” met vrouwen heeft gehad die betrokken waren bij het programma.

Aangifte tegen Jeroen Rietbergen van The Voice

Nienke Wijnhoven, voormalig deelneemster aan het muziekprogramma en veel in de media aanwezig deze week, gaat aangifte doen van aanranding tegen Jeroen Rietbergen, de bandleider van The Voice. Zij vertelde onder meer in talkshow Beau door hem betast te zijn, toen hij haar meenam naar opnamestudio’s die volgens Wijnhoven niet bestonden. Rietbergen ontkent „met klem” dat dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan de aanranding. Dat zei zijn advocaat Peter Plasman gisteravond.

Tim Hofman: ‘Zorgvuldig gewerkt aan BOOS’

„We hebben hier ontzettend lang en zorgvuldig aan gewerkt, donderdag zenden we onze aflevering over The Voice of Holland uit, later volgt meer info”, liet Hofman eerder over BOOS weten.

Naar aanleiding van de BOOS-aflevering werd door producent ITV en RTL een onafhankelijk onderzoek ingesteld naar de beschuldigingen. Tegen The Voice-coach Ali B liggen twee aangiftes bij het Openbaar Ministerie. Allebei voor een zedenzaak, de eerste naar verluidt door een oud-kandidaat. De tweede kwam dinsdag binnen. Het is nog onbekend door wie die is ingediend. RTL besloot na de eerste aangifte de samenwerking met de rapper stop te zetten zolang het onderzoek loopt. RTL en ITV roepen slachtoffers op zich te melden.

Gebeuren The Voice ‘nachtmerrie voor Linda de Mol’

Maandag maakte Linda de Mol bekend haar relatie met Jeroen Rietbergen te hebben verbroken. Ook legde ze haar werkzaamheden voor onbepaalde tijd neer. „Sinds een paar dagen zit ik in een verschrikkelijke nachtmerrie”, schreef ze in een verklaring op de website van haar tijdschrift LINDA. „Er zijn zo ontzettend veel dingen naar boven gekomen waar ik geen weet van had en waarvan ik, omdat ze anoniem zijn, niet weet wat waar is en wat niet.”

The Voice of Holland-coach Anouk besloot naar aanleiding van de gebeurtenissen niet meer terug te keren bij het programma. „Het is gewoon een corrupte bende”, zei de zangeres in een video op haar Instagram-account. De overige coaches zijn vooralsnog niet opgestapt. Zo wil Waylon pas na de uitzending van BOOS reageren.

John de Mol gaat reageren

John de Mol zal, nadat hij de uitzending van BOOS heeft gezien, reageren op de berichten over seksueel grensoverschrijdend gedrag achter de schermen van het programma. De mediatycoon zit nog met veel vragen en wil daarom wachten, zei zijn zoon Johnny gisteravond in zijn SBS6-talkshow HLF8.

„Ik heb maandag al best een en ander hierover gezegd, toen werd mij verweten dat ik de woordvoerder van John zou zijn. Nou bij dezen doe ik dat dan maar even weer. De reden dat hij nog niets gezegd heeft, is omdat hij de uitzending wil afwachten.” De afgelopen dagen wilde Talpa namens De Mol geen mededelingen doen.

John de Mol schuift vermoedelijk aan in een van de talkshows, maar niet in die van zijn zoon. „Ook niet bij RTL 4, maar bij een van de andere”, zei de presentator.

Wil je BOOS over The Voice zien? Kijk dan vanaf 16.00 uur hier.

Dit artikel verscheen eerder op METRO