Audrey Garot
Audrey Garot Lichaam 1 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Hoe kom je van die vervelende rode bultjes op je bovenarm af?

Ken je die irritante, rode bultjes op de bovenkant van je armen of benen waardoor het lijkt alsof je het áltijd koud hebt? En je geen idee hebt hoe je het überhaupt hebt gekregen of hoe je er vanaf kan komen? Jep, je bent niet de enige.. Het is in ieder geval geen kippenvel of uitslag, dat is dan weer fijn. Het heet namelijk keratosis pilaris, wat ook wel aardbeienhuid wordt genoemd.

Wij vertellen je hoe je er vanaf komt.

Hoe krijg je die vervelende aardbeienhuid?

Keratosis pilaris is een veelvoorkomende huidaandoening, dus je hoeft je er zeker niet voor te schamen. Alleen, hoe kom je aan deze aardbeienhuid? Je krijgt het als je huid te veel keratine-eiwit produceert dat de haarzakjes blokkeert. Dit veroorzaakt kleine bultjes of vlekken op de huid en deze zijn vaak rood of wit van kleur. Gelukkig is het geen ernstige, medische aandoening, maar is het wel gewoon irritant als je er veel last van hebt. Het is een genetische aandoening, dus grote kans dat jouw ouders hier ook last van hebben. Blame it on your parents.

Dit is hoe je er vanaf komt

Helaas is er geen wondermiddeltje dat deze aardbeienhuid doet laten verdwijnen (balen, we know). Vaak verdwijnt deze aandoening vanzelf weer, dus geduld is een hele schone zaak. Veel mensen hebben er last van als ze jonger zijn, maar het kan vanzelf dus weer verdwijnen als iemand rond de 30 is.

Maaaaaar, wat als deze bultjes niet verdwijnen? Het is een ongevaarlijke aandoening, dus je hoeft je echt geen zorgen te maken. Toch is het heel begrijpelijk als je er last van hebt en vooral in de koude wintermaanden kan dit nog vervelender zijn voor je droge huid. Gelukkig zijn er een paar dingen die we kunnen doen om deze aardbeienhuid te verminderen:

1. Zit niet aan de bultjes
Dit is de belangrijkste regel! Het is moeilijk, maar probeer om niet aan de bultjes te zitten en knijp er ook zeker niet in. Deze bultjes zijn niet hetzelfde als puistjes, dus er zitten ook geen bacteriën en pus (bah) in, dus als je eraan gaat plukken, veroorzaak je waarschijnlijk alleen maar littekens. En dat wil je niet!

2. Exfolieer een paar keer per week
Zoals we zeiden is de aardbeienhuid echt iets wat je erft, dus een wondermiddel is er helaas niet. Toch kan het wel helpen om af en toe je huid te exfoliëren. Dit is goed om de conditie van je bultjes te verbeteren. Maar maak het niet te gek! Het is niet goed om je huid te vaak of te intens te exfoliëren, dit kan de bultjes alleen maar meer irriteren.

3. Breng dagelijks een vochtinbrengende crème aan
Als je last hebt van keratosis pilaris, kan je het beste een créme aanbrengen die alfahydroxyzuren (zoals glycolzuur en melkzuur) bevat om de huid te exfoliëren en glad te maken. Probeer ook om producten met geur- en kleurstoffen te vermijden, ook deze ingrediënten kunnen zorgen voor irritaties.

Mochten bovenstaande tips niet helpen én je toch echt een oplossing wilt voor je aardbeienhuid (ook al hoef je je er echt niet voor te schamen), kan je het beste een bezoekje brengen aan een dermatoloog. Deze kan jou helpen om andere opties te bespreken om hier vanaf te komen.

Je weet dat jij pas écht ‘oud’ wordt als je deze 8 dingen herkent