Redactie
Redactie Geld 3 apr 2022
Leestijd: 5 minuten

11 mensen vertellen hoeveel geld ze nou echt op hun spaarrekening hebben staan

Geef maar eerlijk toe: ook jij vraagt je weleens af of het bedrag op je spaarrekening ‘normaal’ is. Dat komt omdat we allemaal een beetje geheimzinnig doen als het op salaris en spaargeld aankomt.

Wij vroegen daarom elf mensen of ze het bedrag op hun spaarrekening wilden delen, inclusief hun beste tip om te sparen. Omdat het wel zo eerlijk is, trap ik zelf af.

Tessa

Leeftijd: 24
Beroep: content engineer bij uitgeverij
Bedrag op spaarrekening: 17.000 euro

Ik had altijd een gat in mijn hand en was enorm slecht in sparen. Dat veranderde toen ik doelen kreeg: een rondreis door Amerika en een koophuis. Toen ik keek hoeveel ik per maand uitgaf en berekende hoeveel ik per maand kon sparen ging het pas echt hard. Dat bedrag zet ik aan het begin van elke maand opzij.

De twee spaarchallenges die ik momenteel doe, helpen ook enorm. Zo spaar ik nog 6.378 euro extra per jaar.

Maya*

Leeftijd: 22
Beroep: student
Bedrag op spaarrekening: 700 euro

“Met mijn huur en mijn bijbaan houd ik aan het einde van de maand niet heel veel geld over. Dat komt omdat ik het ook gewoon belangrijk vind om af en toe een drankje te doen en uit eten te gaan. Het leven moet wel leuk blijven, toch?”

Sara*

Leeftijd: 25
Beroep: webredacteur bij een verzekeraar/financiële dienstverlening
Bedrag op spaarrekening: 11.500 euro

“Zodra mijn salaris is gestort zet ik direct 1.000 euro apart in verschillende potjes, voor mijn aflossing van DUO, een eigen huis en voor vakanties. Dit werkt voor mij super goed omdat ik het geld eigenlijk direct wegsluis. Zo voelt het bijna niet alsof ik het ook heb gehad, waardoor ik het ook niet mis.”

Julia*

Leeftijd: 30
Beroep: marketing
Bedrag op spaarrekening: 22.500 euro

“Mijn ultieme spaartip is om je uitgaven echt precies in kaart te brengen, zodat je weet hoeveel je eigenlijk in totaal uitgeeft met allerlei kleine bedragjes hier en daar. Bedenk steeds goed of iets je echt heel blij maakt.

Het dertigste paar schoenen? Voor de vierde keer in een week een luxe broodje kopen bij de lunch? Dat soort dingen doe ik echt niet. En uit eten gaan is wat mij betreft ook veel leuker als je het eens in de maand doet in plaats van elke week.”

Koen*

Leeftijd: 30
Beroep: video editor
Bedrag op spaarrekening: 2.500 euro

“Ik heb een automatische incasso ingesteld die één dag nadat ik loon heb gekregen geld overmaakt naar mijn spaarrekening. Zo hoef ik er niet over na te denken en staat er elke maand een steeds mooier bedrag op mijn spaarrekening.

Ik ben pas drie maanden geleden begonnen met sparen. Toen besloot ik dat ik 10.000 euro in een jaar wilde sparen. Gedeeld door twaalf is dat 834 euro, dus dat bedrag wordt elke maand automatisch op mijn spaarrekening gestort.”

Desiree

Leeftijd: 55
Beroep: zzp’er
Bedrag op spaarrekening: 9.000 euro

“Mijn spaarbedrag is momenteel 9.000 euro. Een deel daarvan is bedoeld om de belastingen van te betalen, elk jaar moet ik zo’n 8.000 euro afdragen. Mijn spaarbedrag groeit met het jaar, aan het eind van het jaar mik ik altijd op minimaal 10.000 euro, zodat ik een buffer overhoud van 2.000 euro.”

Lieke*

Leeftijd: 23
Beroep: Project assistent bij duurzaam bedrijf
Bedrag op spaarrekening: 14.000 euro

“Ik kon een jaar lang veel sparen, omdat ik weer thuis ging wonen en dus veel minder vaste lasten had. Ik probeer per maand 1.000 euro te sparen, maar dat kan ook minder zijn als ik bijvoorbeeld op vakantie ga.

Ik maak dat bedrag over aan het begin van de maand naar verschillende potjes. Haal ik er toch weer wat af, dan sta ik eigenlijk bij mezelf in de min en maak ik de volgende maand dat bedrag extra over naar mijn spaarrekening.”

Rianne

Leeftijd: 24
Beroep: Business Controller bij groot technisch bedrijf
Bedrag op spaarrekening: 22.000 euro (gezamenlijke spaarrekening met vriend)

“Mijn vriend en ik maken geld over naar de spaarrekening zodra we ons salaris hebben. Mijn spaartip is om realistisch te kijken naar hoeveel je kunt sparen. We wilden eigenlijk binnen enkele jaren een groter huis kopen en mijn studieschuld afbetalen, maar dat bleek te ambitieus. Dan konden we helemaal geen leuke dingen meer doen.

Voorkom dat je elke maand weer van je spaarrekening af moet halen en houd wat ‘speelruimte’ voor jezelf om leuke dingen te doen.”

Marjoleine

Leeftijd: 56
Beroep: office manager
Bedrag op spaarrekening: 10.000 euro

“Ik houd altijd genoeg op mijn rekening om drie maanden te overleven en een begrafenis te kunnen betalen. Mijn beste spaartip is om met potjes te werken. Zo heb je meer inzicht in waar je geld heen gaat.

Maak ook een potje aan voor leuke dingen, waar je etentjes, cadeautjes en terrasjes pakken van betaalt. Dan weet je als je met vrienden afspreekt of je uitgebreid uit eten kan, of beter gewoon gezellig thuis kan borrelen.”

Alysha*

Leeftijd: 26
Beroep: consultant
Bedrag op spaarrekening: 5.000 euro

“Ik heb een Excel-sheet die ik wekelijks bijhoud met mijn uitgaven, zodat ik een realistisch beeld heb van wat ik nog kan uitgeven. Ik zou meer kunnen sparen met mijn salaris, maar ik hecht ook veel waarde aan luxe uitgaven zoals lekker uit eten gaan.

Daarnaast heb ik voor het eind van het jaar een spaardoel (10.000 euro) en heb ik een berekening gemaakt van hoeveel ik per maand opzij moet zetten. Dat verschilt per maand: als ik in maart twee keer een weekend weg ga maak ik 300 euro over. In april maak ik dan 700 euro over.”

Kim

Leeftijd: 24
Beroep: Wajong uitkering en halfwezenpensioen
Bedrag op spaarrekening: 76.000 euro

“Door mentale gezondheidsproblemen woon ik thuis bij mijn moeder, heb ik weinig vaste lasten en krijg ik een Wajong uitkering. Omdat ik hoop dat ik dit bedrag later goed kan gebruiken, sluis ik het meteen weg als ik het binnen krijg. Als het niet op mijn betaalrekening staat, is die drempel toch een stuk hoger als ik iets wil kopen.”

Yara*

Leeftijd: 25
Beroep: online media
Bedrag op spaarrekening: 6.800 euro

“Ik spaar door elke maand een groot bedrag op mijn spaarrekening te zetten. Dat laat ik zo lang mogelijk daar staan, maar soms komt het toch voor dat ik aan het eind van de maand iets nodig heb. Ik ben vrij goed in sparen, maar vind het ook leuk om geld uit te geven.

Een goede tip: spaar loonsverhogingen, bonussen en meevallers van de belastingdienst. Dit ‘extra geld’ kan een leuke buffer zijn voor later.”

Good to know: de gemiddelde Nederlander tot 25 jaar heeft 7.500 euro gespaard.

* De echte namen zijn bekend op de redactie.

Lees ook: Taboe op menstruatie: waarom zijn we zo gesloten over ongesteld zijn?