Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Beauty en Style 12 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

De vraag der vragen: kan huilen puistjes veroorzaken op je gezicht?

Iedereen huilt. Als je verdrietig bent, als je boos bent, als je blij bent, als je ongesteld moet worden (of bent) en soms zonder reden. Niks om je voor te schamen. Sterker nog, negen van de tien keer lucht het ontzettend op. Da’s fijn, maar het lijkt ook effect te hebben op je huid en dat is minder. Hoe zit dat eigenlijk, kan huilen zorgen voor puistjes?

Wij zochten het voor je uit.

Zorgt huilen voor puistjes?

Eigenlijk is het antwoord best simpel. Tranen zijn niets meer dan een combinatie van zout en water. Twee dingen die geen van beide de poriën kunnen verstoppen. Technisch gezien kan je dus geen puistjes krijgen van je tranen. Wel zijn er andere redenen waarom je na het huilen last kan krijgen van je huid.

Zo is wrijven in je ogen tijdens het huilen wél een reden kunnen zijn voor ontstekingen, die weer puistjes kunnen veroorzaken. Het heeft zelfs een naam: acne-mechanica: acne die wordt veroorzaakt door overmatige druk, wrijving of hitte. Eigenlijk een beetje hetzelfde idee als maskne, de acne die je krijgt van het dragen van een mondkapje.

Daarnaast kan stress natuurlijk ook een oorzaak zijn van je puistjes. Als je (veel) huilt omdat je stress ervaart, kan dat dus ook de oorzaak zijn van je onrustige huid. Er zijn gelukkig een paar dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je puistjes krijgt na een huilbui. Dit zijn ze.

1. “Dep” je tranen weg

In plaats van je tranen wegwrijven tijdens het huilen, kan je ze het beste deppen. Doe dat wel met een niet-geurende tissue die zacht is voor je huid. Wrijf in ieder geval nooit.

2. Gebruik een milde reiniging

Als je in een periode zit waarin veel tranen vloeien (we’ve all been there), kan het fijn zijn om eens naar je reinigingsproducten te kijken. Kies in die tijden namelijk liever voor milde reinigingsmiddelen. Producten met agressievere ingrediënten én de wrijving in je ogen kan zorgen voor ontstekingen en puistjes.

3. Vergeet je moisturizer niet

Het is belangrijk om je huid iedere dag te hydrateren, zeker als je veel aan het huilen bent lately. Een vochtinbrengende crème gebruiken kan ervoor zorgen dat puistjes worden voorkomen.

Eén ding is duidelijk: je tranen zijn niet langer de schuldige van je onrustige huid. Het ligt waarschijnlijk eerder aan stress of de producten die je gebruikt.