Rosa Tettero
Rosa Tettero Gezondheid 13 aug 2019
Leestijd: 3 minuten

Dit is wat de plek waar jij vet opslaat je vertelt over je hormonen en hoe je het beste kunt afvallen

De vorm van jouw lichaam en de plekken waar jij vet vasthoudt vertelt je meer dan je denkt. Het vertelt iets over de manier waarop jouw lijf reageert op voeding en wat voor hormonen invloed hebben op jou. Er zijn vier verschillende types en die hebben we voor je uitgeschreven.

Je lichaam en hormonen

Hoewel er vier verschillende types zijn, is de kans groot dat je niet voor de volle 100 procent binnen één categorie valt. Vaak is er sprake van een mix. Ieder persoon is anders en ieder lichaam reageert uniek.

Toch krijg je dankzij deze verschillende types een goed beeld van hormoonhuishouding en wat je daarmee kunt doen. Doe er daarom je voordeel mee.

Het cortisol type

Heb jij vet rondom je buik en beschrijf je je lichaamsvorm met ‘appel’? Dan ben je waarschijnlijk een cortisol type. Cortisol wordt ook wel stresshormoon genoemd. Een gematigde hoeveelheid van dit hormoon heeft een positief effect op je gezondheid, maar te veel is niet goed.

Te veel cortisol betekent vet op je buik, een opgejaagd gevoel, hartkloppingen, verhoogde bloeddruk en hoofdpijn. Niet vreemd als je hiermee kampt in deze ‘drukke en opgejaagde’ tijd. Maar wat kun je er aan doen?

Overmatig sporten is geen oplossing. Je merkt dat je behoefte zult hebben aan cafeïne, chocolade en zoute voedingsmiddelen. Probeer juist meer eiwitten te eten en je zoutinname te verminderen. Eet vooral goed zout zoals Himalaya zout.

Het Insuline type

Als jij vet hebt rond je taille (de welbekende lovehandles), dan ben jij het insuline type. Oorzaak? Misschien eet je te veel suiker en koolhydraten. Maar, ook stress speelt weer een grote rol. Vaak is er sprake van te veel cortisol en te veel insuline. Je merkt dat je behoefte hebt aan zoetigheid, maar probeer daar juist mee te minderen.

Eet eiwitten om een verzadigd gevoel te krijgen en het zal ook je bloedsuikerspiegel beter reguleren. Ook kaneel blijkt goed te zijn om regelmatig te eten.

Het oestrogeen type

Het oestrogeen type kun je herkennen door het vet op de dijen en heupen, oftewel de peervorm. Dit lichaamstype kan wijzen op oestrogeendominantie in het lichaam, wat tegenwoordig bij een groot aantal vrouwen het geval is.

Een aantal symptomen van oestrogeendominantie zijn cellulitis, stemmingswisselingen, vocht vasthouden en hoofdpijn. Deze disbalans in de hormonen wordt veroorzaakt door slechte voeding en xeno-oestrogenen (chemische hormonen) die we binnenkrijgen vanuit het milieu.

Ook een teveel aan alcohol en een slechte leverwerking dragen bij aan het verhogen van de hoeveelheid oestrogenen in het lichaam. Het oestrogeen type heeft vaak een verhoogde behoefte aan zuivel en zoet. Herkenbaar? Het is belangrijk op te letten met de hoeveelheid alcohol en juist meer kruisbloemige groenten te eten zoals spruitjes, broccoli, bloemkool, boerenkool en radijsjes.

Het Schildklier type

Bij het schildklier type zit het vet niet zozeer op een plek, maar is het meer verdeeld over het hele lichaam. Het type kenmerkt zich onder andere door overgewicht, weinig energie, het vaak koud hebben en constipatie. Personen met een vertraagde schildklieractiviteit hebben vaak niet eens zoveel trek, maar toch lukt het ze maar niet om gewicht te verliezen.

Voor het schildklier type is het advies op te passen met de inname van de hoeveelheid gluten en rauwe koolsoorten, aangezien dit kan leiden tot een trager werkende schildklier. Belangrijk is juist wel om voldoende jodium binnen te krijgen, niet vanuit brood maar vanuit zeegroente of anders met een goede multivitamine. Daarnaast is ook het mineraal selenium essentieel voor een goede schildklierfunctie. Paranoten zijn een goede bron van dit mineraal.


LEES OOK:
Mannendossier: 11 onverwachte dingen die mannen fantastisch aan ons vinden