Yasmine Esser
Yasmine Esser Love & Seks 29 apr 2018
Leestijd: 6 minuten

Liefde overwint alles: ‘Mijn vriend was verslaafd aan cocaïne’

Het was liefde op het eerste gezicht tussen Kelly en Stephan. Het werd echter steeds duidelijker dat Stephan verslaafd was aan coke. Kelly: ’Hij stond er mee op en ging ermee naar bed’. En die verslaving trok het stel in een diep dal.
Kelly en Stephan leerden elkaar kennen op een feestje van een gemeenschappelijke vriend. Hoewel het liefde op het eerste gezicht was, stonden ze allebei niet open voor een relatie. Kelly had al twee kinderen en bovendien was Stephan dertien jaar ouder. Hij zei: ‘wij worden vrienden.’ Ze hielden contact.

Later spraken ze nog een keer af en het gevoel werd steeds heviger. Twee maanden later besloten ze er toch samen voor te gaan. Het was een intense periode, vertelt Kelly. ‘We hadden zo’n enorme klik en een gevoel van ‘boem’. Dat kenden we allebei niet, zo heftig. Alles moest wijken.’

Kelly wist in die tijd wel dat Stephan coke gebruikte, maar ze merkte er niet zo veel van. Alleen soms, dan verdween hij helemaal in zijn eigen wereldje. Hij staarde voor zich uit. Of ze had het gevoel dat hij er niet écht was.

‘Toen we een keer een week op wintersport waren, gebruikte hij niet en dan waren we meteen veel closer. Achteraf hielden we onszelf misschien voor de gek. Want hij dronk wel veel alcohol als we samen gingen aprèsskiën. Dat was zijn manier om er mee om te gaan dat hij geen coke gebruikte,’ vertelt ze.

Stephan gebruikte dagelijks. Hij stond er mee op en ging er mee naar bed. Kelly vond het vooral heel stom. ‘Ik dacht: stop gewoon, kap ermee. Maar zo simpel was het natuurlijk niet.’

Ze zei het wel tegen hem, dat hij beter kon stoppen. Er waren momenten dat ze samen alle coke weggooiden. Dan ging het een paar dagen goed, tot hij weer begon.

Om hem beter te begrijpen, besloot Kelly ook wat te gebruiken. Dat was misschien niet zo’n goed idee, want ook bij haar liep het uit de hand. Dan gebruikten ze het hele weekend door en voelde ze zich op maandag gaar als ze op haar werk was. Maar daardoor wist ze ook dat ze dingen moesten veranderen. ‘Misschien had ik het anders veel langer getolereerd.’

Een frisse start in Spanje

Kelly en Stephan besloten het roer om te gooien. Ze wilden een frisse start, ver van huis. Daarom verhuisden ze, met de kinderen, naar Spanje. ‘Maar een verslaving zit in een persoon. De verslaving gaat altijd mee en achtervolgt je,’ zegt Kelly.

Ook in Spanje gebruikte Stephan coke. Volgens Kelly maakt het niet uit waar je een verslaafde neerzet, in welk land of in welke stad, hij regelt het gewoon. Kelly voelde zelf ook de drang om coke te gebruiken. Maar enkel als ze bij Stephan was. Alleen had ze nergens last van.

Na een jaar ging Stephan terug naar Nederland voor zijn werk. Hij werd ziek: een dubbele longontsteking. Daarom reisde Kelly hem achterna. Ze besloot in Nederland te blijven, want Stephan was erg ziek.

Toch duurde het nog een half jaar voor de knop echt om ging bij Stephan en Kelly. Ze belde een kliniek en die avond kwam er iemand langs om met Stephan te praten. Dat had wel een beetje impact, maar hij had ook allemaal redenen waarom hij niet zou hoeven af te kicken. Een maand later werd hij aangehouden. Hij had nog een boete open staan en moest daarom vastzitten. Dat was het moment dat hij besloot dat het zo niet langer kon. Opnieuw kwam er iemand langs van de kliniek en Stephan besloot af te kicken in Zuid-Afrika.

In de drie maanden dat hij weg was, ging Kelly twee keer op bezoek. Het was fijn om te zien dat hij aan zichzelf werkte en dat het beter ging. Maar het was ook spannend, omdat ze hem niet anders kende dan als gebruiker. Bovendien wisten ze niet meer wat ze aan elkaar hadden. Ze hadden een bepaalde manier van met elkaar omgaan, namelijk dat ze beide heel destructief waren. Dat moest nu veranderen.

Volgens Kelly houdt het herstel eigenlijk nooit op. Je zult altijd met elkaar moeten blijven praten. Ze is niet bang dat Stephan en zij weer coke gaan gebruiken, maar ze weet wel dat de kans op een terugval groot is als ze hun emoties weer gaan opkroppen. ‘Een terugval kan ook zijn dat ik me op mijn werk stort of dat één van ons vreemdgaat. Dat is ook een manier van vluchten voor de werkelijkheid. Daar moet je bewust van zijn.’

Diepe dalen, maar ook hoge pieken

Achteraf was het machteloze gevoel het moeilijkst voor Kelly. De wanhoop. Ze wilde hem helpen en ook zichzelf en hun gezin. ‘Maar het was alsof ik in de zee tegen de stroom in zwom’.

Ook zegt ze: ‘Nu denk ik: jeetje, hoe heb ik het zo lang volgehouden? Maar je leeft bij de dag. Iedere dag denk je dat morgen anders gaat zijn. Soms waren er ook periodes dat het beter ging. Het waren niet alleen maar diepe dalen, er waren ook hoge pieken. We hadden samen lol en hij was zo lief. Op een dag had hij allemaal fakkels in de tuin en in de straat neergezet, toen ik kwam aanrijden. Zo romantisch. Hij gaf me altijd het gevoel dat ik het speciaalste meisje op aarde was. Hij is een heel liefdevolle man, hij maakte alleen zichzelf kapot.’

Inmiddels zijn Kelly en Stephan alweer een aantal jaar clean en werken ze allebei in de verslavingszorg. Kelly geeft voorlichting op scholen. ‘Ik ben anders tegen drugs aan gaan kijken. Eerder dacht ik: het is ongezond, maar cola is ook ongezond. Nu weet ik dat het bezit kan nemen van je leven. Ik ben minder naief.’

In de toekomst willen ze vooral samen genieten, tijd met elkaar doorbrengen en leven in het moment. Als ze varen, als ze in de tuin zitten met uitzicht op een weiland, of in de winter bij de open haard. Kelly: ‘Gewoon genieten en dankbaar zijn.’

Beautify kwam in contact met Kelly via Verslaafdaanjou.nl, een stichting voor verslaafden en hun naasten. Kelly geeft via de stichting Be Aware voorlichting aan jongeren over verslaving.

Beautify is altijd op zoek naar de mooiste en meest ontroerende liefdesverhalen. Heb jij ook zo’n liefdesverhaal en wil je die graag met ons delen? Mail dan naar: [email protected]

LEES OOK: Liefde overwint alles: ‘Mijn vriend zit al vier jaar in de gevangenis’
LEES OOK: Liefde overwint alles: ‘We moesten uit Syrië vluchten om samen veilig te zijn’
LEES OOK: Liefde overwint alles: ‘Mijn vriend is door een auto-ongeluk in een rolstoel beland’