Shanice Zoeteweij
Shanice Zoeteweij Beauty en Style 10 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Dit is hoe vaak je jouw make-up kwasten zou moeten schoonmaken

Diep van binnen weten we allemaal dat we onze make-up kwasten regelmatig zouden moeten schoonmaken. Maar of we het ook echt doen? Ook wij waren guilty, tot we er achter kwamen hoe vaak we het eigenlijk zouden moeten doen en waarom.

Zo vaak moet je jouw make-up kwasten schoonmaken

Dat we het véél vaker zouden moeten doen dan we uitvoeren, dat kunnen we wel invullen. Maar wist je dat dermatologen adviseren het minimaal één keer per week te doen? Je gebruikt ze op je gezicht en aan de kwasten blijven veel bacteriën kleven. Daarnaast blijft ook bijvoorbeeld het talg van je huid in de kwasten of sponsjes zitten. Da’s best een vies idee als je er over nadenkt.

Niet alleen is het voor je huid beter als je ze elke week schoonmaakt, ook verbetert het je make-up skills en de levensduur van je kwasten. ‘Vieze’ kwasten kunnen namelijk sneller vlekken achterlaten als je bijvoorbeeld foundation aanbrengt. Ook blijven de haren van je kwasten langer in tact als je ze regelmatig schoonmaakt.

Kwasten en penselen die je gebruikt op je ogen hoeven minder vaak te worden schoongemaakt: twee keer per maand is genoeg. Dat komt omdat de huid rondom je ogen weinig talg bevat en de kwasten dus minder vies maakt.

Dit is de beste manier om je make-up kwasten te reinigen

Nu vraag je jezelf waarschijnlijk af: hoe kan ik ze dan het beste reinigen? Ook dat hebben we voor je gecheckt en dit zijn de beste stappen:

  • 1. Maak de make-up kwasten nat met lauw water
  • 2. Breng een druppel brush cleanser aan in je handpalm (het gebruiken van een normale zeep kan de haren uitdrogen dus kies liever voor een speciale variant)
  • 3. Masseer zacht de toppen van de kwasten in je hand
  • 4. Spoel de make-up kwasten zorgvuldig uit (als het water gekleurd blijft moet je doorgaan)
  • 5. Knijp de kwasten uit zodat het meeste vocht verdwenen is
  • 6. Breng ze weer terug in hun natuurlijke vorm met je handen
  • 7. Laat ze over het randje van een kastje drogen, zodat ze weer terug in de juiste vorm gaan. Laat ze nooit op een handdoek drogen, dan kunnen ze namelijk gaan schimmelen

Pas ook tijdens het wassen op dat het begin van de haartjes niet nat wordt. Deze worden namelijk niet vies, maar zitten wel met lijm aan het handvat vast, wat door het water kan loslaten.

Wanneer is het dan tijd om je make-up kwasten weg te gooien?

Helaas gaan kwasten geen eeuwigheid mee. Het is tijd om nieuwe te shoppen wanneer ze gaan rafelen, hun vorm verliezen of er haartjes gaan uitvallen. Goed gereedschap is minstens net zo belangrijk als make-up bij het creëeren van mooie looks.

Lees ook:

Allure