Steffi Rijnders
Steffi Rijnders Films & Series 16 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

You-acteur Penn Badgley beschuldigt Netflix van romantiseren seriemoordenaars

Penn Badgley is sinds vorige week te zien in het nieuwe seizoen van de Netflix-serie You. Hierin speelt hij de veel besproken rol van Joe Goldberg, een stalker en niet te vergeten.. moordenaar. Fans kunnen er geen genoeg van krijgen en zijn obsessed met zijn personage. Penn Badgley zelf heeft een andere mening over hoe Netflix seriemoordenaars neerzet op het platform.

Weer even op de hoogte stellen

True-crime series zijn natuurlijk helemaal hot en daar heeft Netflix met de Serie You goed op ingespeeld. De serie gaat over de New Yorkse boekverkoper, Joe. In seizoen één ontmoet hij Beck en hij is al snel geobsedeerd door haar. Joe doet er daarom ook alles aan om haar voor zich te winnen. Dit blijft niet alleen bij lieve en leuke afspraakjes maar draait zelfs uit op moord.

In seizoen twee en drie leert Joe zijn soulmate Love, gespeeld door Victoria Pedretti, kennen. Samen krijgen zij een kindje en verhuizen ze naar Madre Linda. Daar krijgt Joe een oogje op zijn nieuwe buurvrouw. Je raadt het bijna niet, maar zij wordt een obsessie. Als Love hier achter komt, volgen er een aantal grimmige scènes, waarbij er meerdere mensen worden vermoord. Ook Love haalt het volgende seizoen van de serie niet, als zij in de laatste aflevering wordt omgebracht door Joe. Hij zet vervolgens zijn eigen dood in scène en vertrekt naar Parijs om opzoek te gaan naar zijn ‘grote liefde’ Marienne, die hij kent uit de bibliotheek. Echter heeft Love alles over Joe’s verleden aan Marienne verteld en is zij doodsbang voor hem.

Romantiseerd Netflix seriemoordenaars?

In de serie doet Joe de gruwlijkste dingen om zichzelf niet door de mand te laten vallen. Al het stalken en de verschillende moorden die hij pleegde weet hij aardig goed geheim te houden. Maar het erge is: zijn personage wordt helemaal geromantiseerd. Hoewel het in de serie You gelukkig allemaal fictief is, zijn er genoeg Netflix series en fims die wel gebaseerd zijn op waargebeurde verhalen.

Dat kijkers zich aangetrokken voelen tot seriemoordenaars is iets wat moet stoppen, vindt Penn. “Om eerlijk te zijn, bij ‘You’ is het de bedoeling dat je je aangetrokken voelt tot mijn personage. Dat is onze schuld. Ted Bundy en Jeffrey Dahmer daarentegen, dat is de verantwoordelijkheid van Netflix”, vertelde hij aan Entertainment Tonight. Op Netflix staan zowel documentaires als films over Ted Bundy en Jeffrey Dahmer. Zo speelt Zac Efron in Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile en speelt Evan Peters Jeffrey Dahmer in Monster: The Jeffrey Dahmer Story. Penn Badgley vraagt zich daarom af: “Wat is de boodschap als je Zac Efron een serial killer laat spelen? Het moet gaan om de binnenkant van die persoon en niet zijn uiterlijk.”

Emancipatie

“Wij, als makers van de show You, en ik, als acteur, willen zeker de verantwoordelijkheid nemen om ervoor te zorgen dat Joe sympathiek overkomt”, vertelde Penn Badgley. “Ik wil niet alleen maar zeggen dat het problematisch is en dat de kijkers zelf een problematische reactie hebben. Ik denk dat wat er inspirerend aan is, is dat in een tijd waarin we streven naar vrouwenemancipatie en naar gelijkheid van mannen en vrouwen, dat we tegelijkertijd ook gefascineers en gecharmeerd kunnen zijn door een personage als Joe. Het laat zien hoe diepgeworteld veel van deze normen en waarden zijn, waar we graag zien dat een man zich zoals Joe gedraagt. In zekere zin is Joe een geweldig cultureel contactpunt om te zeggen: we hebben nog veel werk te doen.”

Dit zegt het sterrenbeeld van Penn Badgley over zijn rol als Joe Goldberg in You