Joke Jiers Botma
Joke Jiers Botma Life 3 dec 2019
Leestijd: 3 minuten

Zit je beste vriendin niet lekker in haar vel? Zo help je haar écht

Je beste vriendin is één van de belangrijkste meiden in je leven. Jullie delen goede tijden met elkaar maar ook slechte tijden. Zit je vriendin momenteel niet zo lekker in haar vel? Dan wil je natuurlijk niets liever dan haar helpen.

Misschien zit ze in een break-up, kan ze haar draai niet vinden op werk of weet ze gewoon even niet wat ze wil. Allemaal heel normaal in je jonge jaren, iedereen is op zoek naar de juiste invulling van het leven.

Zo help je je beste vriendin echt

Als je beste vriendin niet lekker in haar vel zit wil je haar direct helpen. Je kent haar als geen anders maar toch kan het in dit soort situaties lastig zijn om te bepalen waar je goed aan doet.

Moet je haar elke dag vragen hoe het gaat? Of is zorgen voor afleiding juist wat je hoort te doen als beste vriendin. Goed en fout bestaat niet perse, maar met deze tips help je haar hoe dan ook:

1. Een luisterend oor is wat een beste vriendin wil

Het liefst wil ej alle problemen van je bestie als sneeuw voor de zon laten verdwijnen. Maar zo werkt het helaas niet. Beter gezegd, jij bent niet de persoon die haar ‘problemen’ kan oplossen. Maar jij wel als enige écht kan is goed naar haar luisteren. Je kent haar als geen ander en daarom is de kans groot dat ze haar hart bij jou wil luchten. Kom niet direct met allemaal oplossingen maar laat blijken dat je er voor haar bent en haar gevoelens serieus neemt. Soms is stoom afblazen al de halve oplossing van een probleem.

2. Geef hulp, vragen gaat ze niet doen

We zeggen het allemaal: “Laat het weten hé, als ik iets voor je kan doen.” Helaas is het zo dat de mens van nature niet snel op hulp roept. Ze willen niet zwak overkomen en je niet tot last zijn. Merk je dat je vriendin je hulp nodig heeft? Geef die hulp dan zonder dat ze er om hoeft te vragen. Dit geeft haar een minder beladen gevoel en jij kunt de hulp geven die zij nodig heeft.

3. Stel je beste vriendin gerust

Niets vervelender dan niet lekker in je vel zitten en je afvragen of je je ooit weer wél happy gaat voelen. Merk je dit bij je bestie? Stel haar dan gerust dat het er allemaal bij hoort. Dat is namelijk ook zo. De mens kán namelijk niet alleen maar gelukkig zijn in het leven. Deze geruststelling kan je haar altijd geven, ook als ze er niet om vraagt. Iedereen houdt van geruststellende woorden.

4. Blijf de dingen doen die jullie altijd doen

Beste vriendinnen hebben allemaal hun ritueeltjes. Zoals bijvoorbeeld het glas rode wijn op de zaterdagmiddag en samen Netflixen. Denk niet dat ze hier nu geen behoefte meer aan heeft omdat ze even niet lekker in haar vel zit. Juist de routine van jullie vriendschap is voor haar het ultieme gevoel van vertrouwen en geborgenheid.

5. Blijf ook je éigen ding doen

Dit klinkt gek, maar laat je niet opslokken door je beste vriendin, hoeveel je ook van haar houdt. Neem ook je eigen tijd om je eigen dingen te doen want zo blijf jij de vriendin die zij zo gezellig vindt.

Meer over vriendschap: