Steffi Rijnders
Steffi Rijnders Nieuws 24 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Zin in 5 mei! Deze drie toffe zangeressen zijn de nieuwe ambassadeurs van de vrijheid

Ook dit jaar vliegen verschillende artiesten op 5 mei door Nederland om op te treden bij verschillende Bevrijdingsfestivals. Samen met de bezoekers wordt er tijdens de festivals stil gestaan bij het belang van de vrijheid.

De dag van de vrijheid

Op 5 mei vieren we jaarlijks dat we sinds 1945 in Nederland weer in vrijheid leven. Op deze dag staan we stil bij het belang van de vrijheid en realiseren we ons dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Zeker nu we in Europa geconfronteerd worden met de oorlog tussen Oekraïne en Rusland houden we om 8 uur ‘s avonds weer een minuut stilte om ons hieraan te herinneren.

Bevrijdingsfestivals

Dit jaar is het aan Tabitha, Fraukje en MEAU om ambassadeurs van de vrijheid te zijn. Zij bereiden zich hier goed op voor, zo gaat Froukje op pad met de Oekraïnse ariest Roxolana. Hiermee wil ze erachter komen hoe het is om je dromen na te jagen met beperkte vrijheid. Tabitha gaat opzoek naar haar roots en MEAU verdiept zich in vrouwenrechten. De dag wordt traditioneel afgesloten met het 5 mei-concert op de Amstel, dit jaar wordt het gespresenteerd door Soy Kroon en Diewertje Blok.

De Bevrijdingsfestivals hebben dit jaar moeite om de gratis festivals te begroten. Op Bevrijdingsfestival Utrecht na is het met bijdragen van de provincies en gemeenten en de hoofdsponsor V-Fonds toch gelukt om er ook dit jaar weer een mooi festival van te maken. Ondanks de financiële uitdagingen is het toch gelukt om een volwaardige line up neer te zetten. Daarnaast zijn er nog meer dan 200 andere programma’s georganiseerd. Zo zijn er verschillende Vrijheidsvuren, Vrijheidscolleges, ontmoetingen met veteranen en Vrijheidsmaaltijden.

Meer aandacht naar de oorlog

De ambassadeurs en presentatoren maken voor het eerst dit jaar korte video’s met meer achtergrond informatie over de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen daarvan. Dit doen zij aan de hand van animaties die voor een brede doelgroep. De video’s worden gedeeld op de Instagram van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de Bevrijdingsfestivals. Dit jaar vormt het thema ‘Leven met oorlog’ de belangrijkste verhaallijn bij alle herdenkingen en vieringen.

S10 is door en de act uit Oekraïne is favoriet: maar kunnen zij het songfestival wel organiseren als ze winnen?