Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Entertainment 17 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Nina Warink brengt een open documentaire uit over het leven met oogziekte ADOA

Deze week kwam het blijde nieuws naar buiten dat Nina Warink ten huwelijk is gevraagd door jeugdliefde Kelvin Boerma (a.k.a. YouTuber Kalvijn). Het antwoord? Volmondig ‘JA’! Maar nu komt ze met nog een grote aankondiging: de afgelopen tijd is ze bezig geweest met een documentaire waarin ze open is over leven met de oogziekte ADOA, een ziekte die een grote rol speelt in haar familie. De docu genaamd Wazig gaat op woensdag 28 augustus in première.

Nina laat een kant van zichzelf zien die wij nog niet kennen en gaat in gesprek met haar familie.

Finally – Nina Warink ten huwelijk gevraagd door grote liefde Kalvijn

Nina Warink brengt een open documentaire uit over oogziekte ADOA

Voor ondernemer Nina Warink was het maken van deze documentaire een nodig en persoonlijk proces. In de documentaire laat ze zien hoe deze zeldzame erfelijke oogziekte een rol speelt in haar familie en specifiek bij haar vader.

Om meer bewustzijn en bekendheid te creëren en geld op te halen voor onderzoek voor ADOA, is Nina ambassadrice van de Cure ADOA Foundation. “ADOA speelt in mijn familie een heel grote rol. ADOA is een zeldzame en daardoor vrij onbekende aandoening. De afkorting ADOA staat voor Autosomale Dominante Opticusatrofie en deze aandoening laat de vezels van de oogzenuw krimpen, waardoor het gezichtsvermogen gestaag achteruit gaat. Ongeveer 1 op de 30.000 mensen heeft ADOA. Mijn vader, twee ooms, neefje en nichtje hebben het en ik kan je vertellen dat dat best heel heftig is. In de documentaire praat ik hierover met familieleden en bezoek ik mensen die ook met deze aandoening moeten leven. “

Familie is een grote drijfveer in het leven van Nina en het voelt voor haar als een logische stap om dit verhaal met het publiek te delen. “Mijn vader ziet ongeveer 7% en is kleurenblind. Ik ben opgegroeid met een slechtziende vader en andere familieleden lijden ook aan ADOA, dus ik weet niet beter.”

De documentaire is vanaf de premiere op woensdag 28 september te zien op het YouTube-kanaal van Nina Warink.