Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 21 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

He bah – dit zijn 6 mogelijke oorzaken van een slechte adem

Je kauwt de hele dag op een stukje kauwgom, hebt een jaarvoorraad Smintjes in huis, en poetst elke dag netjes twee keer je tanden. En tóch heb je nog last van een slechte adem. Hartstikke vervelend natuurlijk, maar heus niet ongebruikelijk want we hebben er allemaal wel eens last van.

Deze 6 dingen kunnen de mogelijke oorzaak zijn van een slechte adem, dus check vooral of er punten zijn die jij herkent.

Deze 6 dingen kunnen de oorzaak zijn van een slechte adem

1. Slechte mondhygiëne

Deze ligt waarschijnlijk voor de hand, maar we vermelden ‘m toch maar even. Gaatjes zijn een bron van bacteriën, omdat voedselresten daar gemakkelijk tussen kunnen blijven zitten.

2. Veranderingen in je hormonen

Je hormonen hebben zeker invloed op een slechte adem. Zo hebben vrouwen vlak voor de eisprong meer last hebben van een onfrisse adem en daar is jammer genoeg niets aan te doen.

Hormonale en cystische acne: wat is het verschil en hoe behandel je het?

3. Een droge mond

Genoeg water drinken dus om ervoor te zorgen dat je geen last hebt van een droge mond.

Andere dingen waarvan je een droge mond van kunt krijgen zijn roken, regelmatig alcohol drinken (want alcohol droogt uit) en met je mond open slapen. Word jij ‘s morgens dus wakker met een droge mond, dan is de kans ook groot dat dat gepaard gaat met een onfrisse adem.

4. Medicatie

Ook vervelend, maar helaas niet zo veel aan te doen: bij sommige medicatie is die slechte adem een bijwerking. Als je vermoedt dat jouw slechte adem daar vandaan komt, kijk dan even in de bijsluiter.

5. Kauwgom

He wat, maar kauwgom gebruik je toch juist tegen een slechte adem? Yes, dat klopt, kauwgom maskeert die slechte adem inderdaad maar het zorgt er niet voor dat de geur echt weggaat. Sterker nog, kauwgom met veel suiker kan juist zorgen voor méér bacteriën in je mond. Kies dus altijd een suikervrije kauwgom.

6. Bepaalde voeding

We weten allemaal dat ui en knoflook kunnen zorgen voor een slechte adem, maar weet je ook waarom? Het heeft te maken met de zwavelverbindingen in je lichaam. Vaak merk je dat al direct, en het kan soms tot wel twee dagen aanhouden… Niet handig om te eten voor een date dus.

Gek op knoflook? Dit kip recept bevat maar liefst 40 teentjes knoflook dus smullen maar