Iris Hoekstra
Iris Hoekstra Gezondheid 10 aug 2016
Leestijd: 1 minuut

Op late leeftijd ongesteld geworden? Lucky you, want hier zit een groot voordeel aan vast

Vrouwen worden in de loop van de jaren steeds ouder. En hiermee bedoelen we niet dat je elk jaar een jaartje ouder wordt. Dat is logisch natuurlijk (héhé). Het gaat hier om het feit dat we steeds later sterven. Laatbloeiers met ongesteldheid zelfs nog later dan de rest. Hoe zit dat?

‘Ben jij het al?’

Hierboven misschien wel de meest gestelde vraag bij tienermeisjes. Bij ‘het’ wordt er dan gedoeld op ongesteld. Het is namelijk niet zo dat er een vaste leeftijd is wanneer meisjes ongesteld worden. Deze kan aardig van elkaar verschillen. Denk hierbij aan groep acht en klas drie van de middelbare school.

Laatbloeiers hebben geluk

Oke, meisjes worden op verschillende leeftijden ongesteld. No big deal. Echter blijkt uit onderzoek dat meisjes die na hun twaalfde ongesteld zijn geworden langer leven. Ditzelfde geldt voor vrouwen die pas na hun vijftigste in de overgang komen. Stelletje geluksvogels.

Het onderzoek

Gedurende het onderzoek werden er 16.000 vrouwen onderzocht. Hierbij werd gekeken naar de hoeveelheid vrouwen die de negentig-jarige leeftijd wisten te behalen. Hieruit bleek dat de vrouwen die na hun twaalfde ongesteld zijn geworden, een grotere kans hebben om negentig te worden. Hetzelfde geldt dus ook voor vrouwen die na hun vijftigste in de overgang raken.

Maar waarom dan? Nou daar zijn ze nog niet helemaal uit. Er zal nog veel meer onderzoek gedaan moeten worden om de exacte reden hiervan te achterhalen. Maar tot die tijd, laatbloeiers: geniet van deze luxe. En vroegere vogels: je hoeft niet bij de pakken neer te zitten. Dit onderzoekje zegt natuurlijk niks over je persoonlijke gezondheid.

Vond je dit artikel interessant? Dan wil je dit ook lezen: Excuse me? Dit is hoe duur het is om ongesteld te zijn