Yasmine Esser
Yasmine Esser Gezondheid 10 aug 2016
Leestijd: 3 minuten

Spierpijn? Zo ben je er binnen no time van verlost

Je hebt een flinke workout gedaan en voelt je voldaan en happy. Maar een dag later merk je de gevolgen: spierpijn. Je kunt je armen niet meer strekken en niet fatsoenlijk van de trap aflopen. Vre-se-lijk. En dan komt dag twee nog.. Gelukkig zijn er manieren om een stuk sneller af te zijn van de pijn.

Na je training rustig blijven bewegen

Een cooling-down is altijd slim. Maar het helpt ook om bijvoorbeeld na je bootcamplesje een kwartier te fietsen. Bij het trainen heb je waarschijnlijk verzuurde benen, als je rustig fietst worden het melkzuur en andere afvalstoffen beter afgevoerd.

Uit onderzoek blijkt dat rustig bewegen na een krachttraining de bloedsomloop stimuleert. Dit zorgt er allemaal weer voor dat je spieren sneller herstellen. En sneller herstellen = minder pijn = happy you.

Massage

Ha! Dit is het beste excuus om jezelf een heerlijke massage te gunnen. Of om je lover de slaapkamer in te sleuren en te genieten van zijn handen overal. Volgens onderzoek helpt een massage na het sporten namelijk om de spierpijn binnen 48 uur flink te laten afnemen. En dat laat je je geen twee keer zeggen toch?

Neem Omega-3

Als supplement of eet gewoon lekker veel vette vis, spinazie en noten. Heerlijk toch? Uit onderzoek, gepubliceerd in het Clinical Journal of Sports Medicine, blijkt namelijk dat Omega-3 helpt om je spieren minder stijf te laten zijn. Je bloedcirculatie verbetert namelijk van de vetzuren.

Eet voldoende eiwitten

Eiwitten zijn de bouwstenen van je spieren. Als je wilt dat je spiermassa toeneemt – zodat je sterker of gespierder wordt – is het belangrijk voldoende eiwitrijkvoedsel te eten. Hoe sneller je na de training eiwitten neemt, hoe meer spiergroei je zult bereiken. Ook herstellen je spieren sneller en dat betekent: minder spierpijn.

Eiwitten zitten onder andere in eieren, kip, tonijn en rundvlees. Ook peulvruchten als bonen en linzen zijn eiwitrijk.

Echter, een tekort aan koolhydraten kan leiden tot spierafbraak. Schrap daarom niet meteen alle koolhydraten uit je eetpatroon, maar kies ze wel zorgvuldig. Denk: volkorenbrood, volkoren- of speltpasta en zilvervliesrijst.

Geniet van je dagelijkse kopjes koffie

Cafeïne is namelijk perfect als je zo snel mogelijk van je spierpijn af wil. Het beste kun je koffie drinken vóór je workout. Uit onderzoek gepubliceerd in International Journal of Sports Physiotherapy blijkt dat je het beste 6 mg cafeïne kunt nemen, dat is ongeveer een dubbele espresso. Dan kun je niet alleen je training beter aan, maar ben je ook sneller verlost van de pijn. Én je voelt je klaarwakker, ook wel lekker. Als je ‘s ochtends sport dan.

Blijf trainen

Blijf lekker bewegen als je spierpijn hebt, anders word je namelijk stijf en dat is niet bevordelijk voor de pijn. Ook is het goed om gewoon door te gaan met trainen (niet de volgende dag natuurlijk). Want hoe sterker je bent, hoe minder spierpijn je zult hebben.

Vond je dit artikel leuk? Dan wil je dit misschien ook lezen: Vergeet squats: Zo krijg je echt die strakke, ronde billen waar je van droomt