Renée
Renée Nieuws 12 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Bye, bye, bye puisten: zo camoufleer je ze zodat niemand het ziet

Eens in de zoveel tijd (of misschien wel vaker) heb je er weer te maken: monsters van puisten op je gezicht. Maar maak je geen zorgen, dankzij de volgende tips weet je precies hoe je puistjes kunt camoufleren.

Puistjes camoufleren met make-up

Puistjes camoufleren, hoe doe je dat? Allereerst is het belangrijk om vast te stellen met wat voor puist je te maken hebt. Is het een rijpe, of juist eentje die droog en schilferig is? Afhankelijk van het type puist bepaal je hieronder welke manier het beste voor jou werkt.

Puistjes camoufleren: whitehead

Een whitehead – je weet wel, een puist met een wit kopje – kun je met make-up prima verbergen. Puistjes camoufleren is niet moeilijk, je moet alleen weten welke producten je nodig hebt.

Voor dit type heb je in ieder geval een harde concealer nodig. Hoe vloeibaarder de textuur, hoe moeilijker het voor het product is om te hechten aan de huid. Je herkent deze concealers aan potjes zonder applicator.

Deze puistjes camoufleren doe je zo: pak een kleine concealerkwast en je concealer. Dit product is vaak erg gepigmenteerd, waardoor je een klein beetje nodig hebt. Omdat je een kleine kwast hebt kun je precies te werk gaan en de plekjes aanstippen die de dekking nodig hebben.

Cake de concealer niet op je hele gezicht. Alleen de plekjes die het nodig hebben camoufleren is meer dan genoeg. Anders leg je juist de nadruk op de puist.

Puistjes camoufleren: cystische-acne

Cystische-acne is vaak rood en opgezwollen. Je raadt het al: deze puistjes camoufleren is een enorme klus. Niet alleen door de kleur, maar ook door de vorm. Maak je geen zorgen, er zijn natuurlijk wel dingen die je kunt doen om je huid te egaliseren.

Behandel allereerst de plek die je gaat camoufleren om de irritatie zoveel mogelijk weg te halen. Met een koud of juist een warm washandje, bijvoorbeeld. Daarna is het tijd om je make-up tasje erbij te pakken.

Gebruik een normale foundation. Het is zonde om de huid die er normaal uitziet compleet te verbergen door een full coverage foundation. Tenzij je die natuurlijk wilt gebruiken.

Daarna ga je de puistjes camoufleren met concealer. Haal de roodheid eruit met een groene concealer en daarna eentje in je eigen kleur. Als de cystische-acne extra opvalt met een goed dekkend product kun je beter een medium dekking gebruiken.

Puistjes camoufleren: uitgedroogde puist

Heb je stiekem je puisten uitgeknepen? Dan is de kans groot dat je achterblijft met zo’n uitgedroogde puist inclusief droge velletjes. Zorg er in dat geval voor dat je je huid goed hydrateert. Dan vallen de velletjes namelijk een stuk minder op als je make-up aanbrengt.

Sterker nog, misschien kun je droge plekjes met suiker weg scrubben voordat je überhaupt iets op je gezicht aanbrengt. Zorg er wel voor dat je de puist (of wat ervan over is gebleven) vermijdt.

Gebruik geen harde concealer zoals bij een whitehead. Kies juist voor producten die je huid gehydrateerd houden. Ook al betekent dat vaak dat de dekking minder is: dit levert wel het mooiste resultaat op. Kies daarom voor een lichte tot medium dekking.

Puistjes camoufleren: rode puisten

Je hebt weleens van die felrode puisten die geen cystische-acne zijn. Deze puistjes camoufleren doe je vrijwel op dezelfde manier. Begin wederom met een groene concealer (of primer) en daarna eentje met een gele ondertoon. Gebruik een Beautyblender om de randjes samen te smelten met je make-up.

Puistjes behandelen

Met alleen puistjes camoufleren kom je er niet. Als je er eenmaal één – of meer – hebt is het goed om te weten hoe je ze kunt behandelen. We hebben daar een uitgebreid artikel over geschreven. Benieuwd hoe je te werk kunt gaan? Lees dan dit artikel terug.