Emma Toussain
Emma Toussain Films & Series 28 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Morgen is de heftige docu ‘Quiet on set’ al te zien

In de 4-delige documentaire Quiet on Set: The Dark Side of Kids TV vertellen voormalige kindsterren, hun ouders en medewerkers van het programma over hun vaak schokkende ervaringen. Vanaf vrijdag 29 maart (morgen al dus!) zijn vier aflevering van de docuserie te zien op discovery+ en HBO Max.

Eerder werd 7 april aangegeven, maar de releasedatum is dus naar voren gehaald.

Quiet on set: Nickelodeon was helemaal niet kindvriendelijk

Tv-zender Nickelodeon groeide in de jaren negentig in Amerika uit tot hét kanaal voor kinderen. Jonge tieners werden tv-sterren in hilarische kinder-comedyseries als All That en The Amanda Show. Achter de schermen bleek het er minder vrolijk aan toe te gaan met naar nu blijkt ernstige vormen van verbaal én seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Het gaat over.. Dan Schneider

Centraal in de documentaireserie staat Dan Schneider, de producer die de zender grootmaakte. De acteur en scriptschrijver kwam in 1993 in dienst bij Nickelodeon waar hij de maker werd van All That, een comedyserie met kinderen in de hoofdrol. Het werd een razend populaire serie die van de kindsterren beroemdheden maakte, net als de vele series die daarna kwamen zoals Drake & Josh, I Carly en Victorious. Schneider leek aanvankelijk de vrolijke suikeroom die dit allemaal mogelijk maakte, maar ontpopte zich volgens ingewijden steeds meer tot een dwingende persoonlijkheid waar niemand tegenin durfde te gaan. 

Seksueel getinte scènes

Kindacteurs van toen vertellen nu hoe ze tot scènes werden aangezet waar ze helemaal niet blij mee waren of die achteraf gezien ook zeer dubieus overkomen. Zo werd eentje over zijn half naakte lichaam ingesmeerd met pindakaas, dat vervolgens door honden werd afgelikt. Ook waren er talloze seksueel getinte scènes waar tienermeisjes met water of slijm werden ondergespoten in hun gezicht of over hun half ontblote lichaam. 

Deze 9 dingen had je graag eerder willen weten over je skincare-routine