Kim van der Blom
Kim van der Blom Entertainment 8 nov 2021
Leestijd: 4 minuten

Dit is de reden waarom er zoveel remakes van films en series worden gemaakt

Niet alleen met de mode- en make-uptrends gaan we terug in de tijd, ook met series en films worden we steeds nostalgischer. Er worden dit jaar ook veel remakes gemaakt en er staat nog heel veel op de planning. Van Sex and The City tot Gossip Girl en Dune tot West Side Story, remakes zijn hot. Maar wat is precies de reden achter al deze nostalgie?

Waarom is Hollywood opeens zo verslaafd aan remakes?

Remakes

Wanneer het allemaal is begonnen, is niet duidelijk. Je herinnert je vast nog wel de eerste keer dat je favoriete serie een remake kreeg. Tegenwoordig is het niet zo speciaal meer als er een remake gemaakt wordt, want alleen dit jaar zijn er al een behoorlijk aantal gelanceerd. Zo zagen we Cruella, He’s All That, Guilty en Dune. Binnenkort kunnen we ook nog Gossip Girl, Will & Grace, The Fresh Prince of Bel-air en How I Met Your Mother verwachten.

Dr. Matthew Jones, docent filmstudies aan The Montfort University in Leicester en specialist in de 20e-eeuwse Britse cinema en publiek, vertelde aan Cosmopolitan UKdat de entertainmentrevivalmachine cyclisch is en dit eigenlijk altijd is geweest.

“Remake en reboot-cultuur is niet nieuw. Het wordt vaak voorgesteld als iets nieuws en unieks voor onze postmoderne tijd, maar er is in feite een rijke traditie van remakes in de westerse filmcultuur die teruggaat tot de vroegste dagen van de cinema (misschien wel zo ver terug als 1896). Het interessante aan remakes is niet echt dat ze bestaan ​​of significant in aantal zijn, maar eerder dat er op bepaalde momenten in de geschiedenis meer van zijn. En we bevinden ons nu zeker in een van die momenten.”

Vast in het verleden

Reddit bestaat uit allemaal mensen die niet meer op remakes zitten te wachten. Uit een thread met de vraag, “Heeft Hollywood bijna geen ideeën meer?” reageert iemand, “Ik ben echt zo moe van reboots en remakes.” De remakes zijn dus niet zo populair als iedereen denkt. Maar waarom worden ze dan nog gemaakt?

Een van de redenen is dat het voor de productiebedrijven, acteurs en merken die bij het maken van een film betrokken zijn, een veilige gok is. Het is niet meer nodig om interesse te wekken voor het verhaal of de personages. Het publiek is er al, je kan dan ook goed profiteren van de connecties die mensen al hebben met bepaalde personages.

“De veiligste optie voor studio’s is altijd iets dat we een ‘voorverkochte woning’ noemen, wat betekent dat een film een ​​ingebouwd publiek heeft waarvan je bijna kunt garanderen dat je de film gaat zien,” vertelt Dr. Jones. “Hiermee bedoelen we films met een reeds bestaande fanbase, en wat voor soort films hebben een fanbase voordat ze zelfs maar zijn uitgebracht? Remakes, reboots en sequels doen dat, juist omdat ze al bekend zijn bij het publiek en waar sommige mensen een emotionele gehechtheid aan zullen voelen.” Hij voegt er nog aan toe: “Dit is geen luiheid van de productiestudio’s. Het is gewoon goede, gezonde financiële logica.”

Disney remakes

Disney is een van de bekendste bedrijven die remakes aan het maken is. Een paar recente remakes zijn Dumbo, Aladdin en Mulan, maar dit is nog maar het begin en er gaan er zeker nog meer volgen. Ook konden we dit jaar Cruella zien, dit was een prequel op de 101 Dalmations film uit 1996.

Voor Disney ligt het voor de hand om remakes te maken, het zijn namelijk hun eigen projecten die ze een nieuw leven inblazen. Hierdoor kunnen ze makkelijk naar bestaande projecten kijken en deze vernieuwen. Hoewel remakes vaak frustrerend zijn voor de kijkers, biedt het filmmakers juist meer creativiteit in andere projecten.

Dr. Jones zegt: “Ze moeten er zeker van zijn dat ze winst kunnen maken in turbulente economische tijden, dus dekken ze hun weddenschappen af ​​door te vertrouwen op bekende verhalen en franchises. Als ik tientallen miljoenen dollars zou gokken door het te investeren in het produceren van een film op een moment als deze, ik vermoed dat ik ongeveer hetzelfde zou doen.”

Hoe gaat het verder?

Remakes zijn zeker blijvend. Volgens Dr. Jones is het een behoorlijk voorspelbare cyclisch.

“We hebben de afgelopen 100 jaar veel cycli gezien waarin deze drie soorten films (remakes, sequels en aanpassingen) allemaal gelijktijdig in zeer grote aantallen op de voorgrond zijn gekomen; aan het begin van het laatste decennium, aan het eind van de jaren ’90 en de vroege jaren 2000. Die data zijn eigenlijk veelzeggend, omdat ze aangeven dat Hollywood remakes, sequels en aanpassingen maakt in tijden van grote economische omwenteling. Op deze momenten heeft het publiek minder besteedbaar inkomen op zak en Hollywood weet dat de verkoop van bioscoopkaartjes daardoor een deuk zal krijgen. Als gevolg hiervan zakt de risicobereidheid van de studio’s en gaan ze over op veilige weddenschappen die ze kunnen garanderen dat ze zwervers op stoelen krijgen.”

Waar hoop jij een remake van te zien?

Welke films draaien er nu in de bioscoop? De beste keuzes op een rij