Emma Toussain
Emma Toussain Entertainment 9 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Slachtoffers van ‘The Tinder Swindler’ starten crowdfunding-actie

True-crime documentaire ‘The Tinder Swindler’ is al dagen razend populair en mensen raken niet uitgepraakt over de sluwe acties van de Israëlische Shimon Hayut. De docu vertelt het verhaal van een man die de dating-app Tinder gebruikte om zijn slachtoffers op te lichten. Hij deed zich voor als een rijke zakenman Simon Leviev, zoon van de Israëlische diamentenkoning Lev Leviev. Hij palmde verschillende vrouwen in met liefde, aandacht, reisjes, cadeaus en valse beloftes.

The Tinder Swindler

De slachtoffers van Simon zijn duizenden euro’s kwijtgeraakt door manipulatieve opmerkingen van de Israëliër. De vrouwen in de documentaire – Cecilie Fjellhøy, Pernilla Sjoholm en de Nederlandse Ayleen Charlotte – hebben spaarrekeningen geplunderd, meerdere leningen afgesloten en zich diep in de creditcardschulden gewerkt omdat Simon hen wijsmaakte dat hij in levensgevaar was en dat hij zijn eigen creditcards niet meer mocht gebruiken.

True crime-documentaire ‘The Tinder Swindler’ staat op Netflix en iedereen wil weten waar Simon Leviev nu is

Veel steun op GoFundMe

Drie vrouwen uit Netflix-documentaire The Tinder Swindler hebben inmiddels GoFundMe-pagina opgezet in de hoop genoeg geld op te halen om hun schulden af te lossen. Het doel is om zo’n 800.000 dollar te verzamelen. Op de pagina schrijven de vrouwen hoe dankbaar ze zijn voor alle steun die ze de afgelopen dagen na de release van de docu op Netflix hebben ontvangen. Inmiddels hebben ze al 52.000 dollar verzameld.

Shimon Hayut

Op 30 december 2019 werd gemeld dat Hayut was veroordeeld tot 15 maanden gevangenisstraf voor vier beschuldigingen van fraude. Naar verluidt zou hij zijn slachtoffers 150.000 NIS [Israëlische munteenheid], wat overeenkomt met ongeveer €40.000, aan schadevergoeding betalen. Bovenop een schadevergoeding werd hij ook veroordeeld tot het betalen van een boete van NIS 20.000 (ongeveer €5.000), na een pleidooiovereenkomst. Inmiddels loopt hij weer op vrije voeten en is hij gewoon nog actief op Instagram. Wel werd zijn account een aantal dagen geleden gehackt.

Ayleen uit The Tinder Swindler onthult welk item van Simon ze heeft gehouden