Janne Vogel
Janne Vogel Beauty en Style 18 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

DIY: zo maak je van jouw saaie, oude spijkerbroek een ‘distressed jeans’

Je hebt ongetwijfeld een spijkerbroek in de kast liggen die het om een of andere reden net niet is. Als ‘ie nog niet op United Wardrobe of Vinted staat, in ieder geval. Past de spijkerbroek je nog?

Haal ‘m dan snel van die stoffige plank af en maak van jouw broek de broek van je dromen. Tijd zat nu, toch? Beautify laat het je zien: zo maak je van jouw saaie jeans een ‘distressed jeans’.

DIY: maak van jouw spijkerbroek een distressed jeans

Ben je niet tevreden over de wassing en de kleur en/of hadden er van jou wel wat gaten in gemogen? Say no more. Je maakt van jouw jeans supermakkelijk een jeans waar je wél blij mee bent.

1. Maak je spijkerbroek lichter

Niet tevreden over de wassing van je broek? Vind je ‘m net te donker(blauw)? Daar kun je makkelijk iets aan doen. Maak in (bijvoorbeeld) je wasbak een mix van water en bleek. 50/50 is een mooie verhouding. Je kunt je broek hierin laten weken (hoe langer hoe lichter de broek), of met een kwastje het bleekmengsel op de spijkerbroek smeren. Zo kun je specifieke plekken bleken, voor een versleten effect.

Als je het bleekmengsel op de broek smeert, kun je het een nachtje laten zitten voor een heel licht effect. Of je legt je broek aan de kant en checkt elk uur even hoe het er voor staat met de kleur. Spoel je broek na het bleken uit en doe ‘m in de wasmachine.

2. ‘Beschadig’ de zakken en randen

Met een wegwerp-scheermesje of schuurpapier destroy je je broek makkelijk op plekken naar wens. Het gedeelte bij de rits, de bovenste rand van je broek en je zakken, bijvoorbeeld. Schuur/schraap net zo lang tot je het effect het dat je wilt. Je kunt hier en daar ook een versleten plek midden op je broek maken voor een speels effect.

3. Maak kleine gaten met schuifspeldjes

Voor het subtiel distressen van je spijkerbroek heb je niets anders nodig dan… schuifspeldjes! In het filmpje hieronder zie je hoe je ze precies gebruikt.

4. Knip en pluk voor grotere gaten

Ook deze techniek wil je jezelf aanleren. Want, simpel, maar niet iets waar je direct op komt. Wij niet, ten minste. Bekijk het filmpje hieronder voor een handige tutorial.

5. Gebruik schuurpapier voor zachtheid

Als laatste kun je je spijkerbroek een meer ‘geleefd’ gevoel geven door ‘m volledig te schuren met schuurpapier. Let op: hoe grover je schuurpapier, hoe groter de kans dat je gaten maakt. En dat wil je niet als je alleen de stof wat zachter en soepeler wil maken.

Lees ook:

Cosmopolitan