Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Gezondheid 16 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Geen fan van stukjes in yoghurt? Daar is een verklaring voor!

Stukjes in je yoghurt, you hate it or love it. Van stukjes fruit tot cruesli, je krijgt al kriebels als je eraan denkt. En daar, dames en heren, is vanaf nu een verklaring voor. Heb je voortaan eindelijk een goeie comeback op iedereen die er wat over te zeggen heeft. Want ja, óók volwassenen houden niet van stukjes in je eten. Hoe dat zit? Het heeft alles te maken met – jawel – structuur.

Een nieuw onderzoek vertelt ons alle ins en outs.

Geen fan van stukjes in yoghurt? Zo zit het!

Lust je alleen yoghurt zonder stukjes, en geldt dat eigenlijk voor alles wat je in je mond stopt (neem bijvoorbeeld te veel vruchtvlees in jus d’orange, yikes)? Veel mensen zullen het herkennen, andere mensen vinden dat je je aanstelt als je niet houdt van stukjes in yoghurt. Nu kan je dat soort mensen natuurlijk negeren, maar je kan vanaf nu ook met bewijs komen. Wetenschappelijk bewijs.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat het niet houden van stukjes in yoghurt alles te maken heeft ons overlevingsmechanisme. Jawel, we vertellen je er alles over.

Structuur staat in verband met smaak

Het onderzoek over het niet houden van stukjes in yoghurt is uitgevoerd door het Amerikaanse Duke Medical Center. In het kader van het experiment gingen proefpersonen blind gepureerde papjes (van groente, vis en vlees) proeven om vervolgens te gokken wat ze hebben gegeten. En raad eens? Slechts 40% wist te noemen wat ze aan het eten waren. Gepureerde sla werd aangezien voor komkommer, avocado en spinazie, toen ze appel op hadden, proefden ze peer, en ga zo maar door.

Als je geen fan bent van stukjes in yoghurt, heeft het alles te maken met structuur. Structuur bepaalt wat we proeven, is de belangrijkste conclusie. Smaakt voedsel niet zoals we verwachten óf zit er opeens een andere structuur in je gladde yoghurt? Dan vinden we (oké, sommigen) het automatisch minder lekker. Het kan zijn dat dit door ons overlevingsmechanisme komt en doordat je (in feite) niet weet wat je eet, maakt dat je voorzichtig bent.

Meer interessante onderzoeken: