Emma Toussain
Emma Toussain Films & Series 22 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Klinken als een Britse royal zoals in The Crown? Gebruik dan deze woorden

Het zesde en laatste seizoen van The Crown is eindelijk daar en wij zijn lichtelijk obsessed door de Britse royals. Heel veel stijfdoenerij met tegelijk een enorme portie drama. Maar stiekem zouden we af en toe wel als een vlieg op de muur willen zijn of misschien zelfs wel onderdeel van deze familie.

Til je Britse vocabulaire naar een hoger niveau

Wil jij als Britse royal klinken na het zien van de serie? Ter ere van het zesde en laatste seizoen van The Crown deelt taalplatform Preply de juiste woorden daarvoor.

Elevenses: Een korte pauze voor lichte versnaperingen, meestal met thee of koffie, rond elf uur ‘s ochtends, niet te verwarren met ‘brunch’.

Toff: Een welgesteld persoon, vaak iemand die een sfeer van superioriteit uitstraalt en doorgaans als lid van de hogere klasse wordt beschouwd.

Visage: De gezichtsuitdrukking van een persoon. Bijvoorbeeld: ‘There was something hidden behind his visage of cheerfulness.’ oftewel ‘Er was iets verborgen achter zijn vrolijke gelaatsuitdrukking’.

Pudding: Het gerecht aan het einde van de maaltijd, bij ons in het Engels ook wel bekend als ‘dessert’.

Helping: Royals zullen nooit om een tweede portie eten vragen, maar zullen het in plaats daarvan een ‘helping’ noemen.

Lavatory: Britse Royals vermijden altijd het woord ‘toilet’ of ‘bathroom’ en zeggen liever ‘lavatory’.

Scent: Wanneer je iemand wil complimenteren over diens parfum, gebruik dan het woord ‘scent’ oftewel ‘geur’ in plaats van ‘perfume’, of zoals wij in het Nederlands zeggen ‘parfum’.

Commoner: Ook bekend als het gewone volk. Een gewone burger is iemand die geen lid is van de adel. Veel ‘gewone mensen’ zijn met royals getrouwd, waaronder Meghan Markle en Kate Middleton.

Mummy: Hoewel de meeste Britse kinderen hun moeder ‘mum’ noemen, gebruiken de Britse royals het woord ‘mummy’, zoals te zien is in ‘The Crown’.

Papa or Pa: ‘Papa’ klinkt misschien heel Nederlands, maar het woord is afgeleid van het Frans. Vroeger werden de Britse royals namelijk geschoold in Frankrijk. In de hogere kringen, waaronder de koninklijke familie, wordt het woord ‘papa’ of ‘pa’ gebruikt in plaats van ‘dad’. Zo noemt Prinses Charlotte haar vader, prins William, ‘Papa’ en noemt prins William zijn vader, Koning Charles, ‘Pa’.

Waarom we in 2023 allemaal de haarkleur van Serena van der Woodsen willen hebben