Redactie
Redactie Confession 22 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Anne-Claire (22): ‘Mijn ouders stemmen niet en daar heb ik het moeilijk mee’

Verhalen die je liever niet aan de grote klok wil hangen óf aan je eigen vriendinnen wil vertellen, terwijl het wel de hoogste tijd is om je hart te luchten. Say no more. In ‘Confessions’ lees je iedere week verhalen en gebeurtenissen die soms herkenbaar zijn, en soms ook niet. Maar een ding hebben wij allemaal gemeen: ieder van ons heeft wel eens iets meegemaakt of gedacht wat je liever niet openlijk uit. Omdat je denkt dat je de enige bent.

Deze week vertelt Anne-Claire (22) over haar thuissituatie.

Hi Anne-Claire, waar zit jij mee?

“Deze week gaat heel Nederland naar de stembus om hun stem uit te brengen op hun favoriete partij. Ik vind dat erg belangrijk, omdat je zo in bepaalde mate mee kunt beslissen over de toekomst van Nederland. Ook laat het zien dat je je verdiept in de maatschappelijke issues om je heen en ik vind dat prettig. Er is zó veel gaande dat je het niet kunt negeren en dat het fijn is om daar af en toe over te praten.

 

Ik kom zelf uit een dorp in Het Gooi en mijn ouders hebben het prima. Zo prima zelfs, dat het hen eigenlijk niet uitmaakt wie er aan de macht komt in Nederland. ‘Het schaadt hen toch niet,’ zeggen ze. Ook verdiepen ze zich verder niet en leven ze echt in een soort bubbel.”

Hoe uit zich dat?

“Vaak als ik vragen heb of ik wil het wél ergens over hebben, zoals bijvoorbeeld de energieprijzen of de woningmarkt, dan moeten ze vaak een beetje lachen. Hoe het komt dat ik dan zo’n interesse heb, vragen ze zich af. Ik hoef me daar toch niet druk om te maken? Maar daar zitten ze fout, vind ik. Iedereen moet zich druk maken over wat er anderen aangedaan wordt. Ze gaan dan ook niet stemmen, omdat ze uberhaupt niet weten waar al die partijen voor staan. Een gemiste kans en heel erg zonde. Ik durf ook aan niemand te vertellen dat mijn ouders niet stemmen, omdat ik het zelf sociaal onacceptabel vind. Hoe kan ik ze overtuigen?”

Annemarie (29): ‘Ik heb stiekem een kitten gekocht terwijl ik weet dat mijn vriend allergisch is’