Emma Toussain
Emma Toussain Food 6 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

OH NO: Tony Chocolonely kan dit jaar geen chocoladeletters maken

Ja, je leest het goed. Eén van onze favoriete chocolade-merken kan dit jaar géén chocoladeletters leveren. Wil jij tijdens de Sinterklaasperiode genieten van een letter met de smaak karamel-zeezout? Dan zal je toch echt een ander merk moeten kiezen.

Tony Chocolonely

Dat we fan zijn van Tony is wel duidelijk. Eerder schreven we al over die toffe adventskalender, The chocolate bar en ook zijn we altijd op de hoogte van de laatste lanceringen. Daarom is het nu extra jammer dat we te horen krijgen dat die chocoladeletters dit jaar niet te verkrijgen zijn. Natuurlijk kunnen we genoeg andere opties vinden, but it’s just not the same. #Dramatic.

Maar hoe komt dat dan?

De leverancier van het Zaanse bedrijf, het Belgische Barry Callebaut, komt er vanwege een salmonellabesmetting niet aan toe om die oh-zo-lekkere chocoladeletters te maken, zegt Tony’s Chocolonely tegen De Telegraaf.

Ook bracht het merk zelf een statement naar buiten op Instagram: “In juni heeft Barry Callebaut in hun fabriek ’n partij vloeibare chocolade geproduceerd die positief testte op salmonella. Alle productie is direct stopgezet na de ontdekking, en de fabriek is onmiddellijk gesloten om alles zorgvuldig te reinigen. Dus no worries: er zijn geen Tony’s repen met de besmette vloeibare chocolade in de winkels beland!”

No worries

En hoe zit dat dan met de ‘normale’ chocoladerepen? Die worden wel gewoon geproduceerd. Dus zó erg is het allemaal niet. Je kunt die letters ook gewoon laten liggen en om een heel blok chocolade vragen. Gewoon een grote schoen bij de open haard neerzetten en dan komt alles goed!

Strooien met smaken

Tony’s Open Chain bestond afgelopen maart drie jaar en dat viert Tony’s Chocolonely met, jawel, drie (!) nieuwe smaken. Open Chain maakt het mogelijk voor iedere chocolademaker wereldwijd om volgens de samenwerkingsprincipes van Tony’s te werken. Want, we weten immers: alleen samen maken we álle chocolade slaafvrij. En deze mijlpaal vraagt om nieuwe smaken, feestelijke exemplaren in dit geval. We hebben 1) Melk, karamel, amandel, noga, pretzel en zeezout, 2) Wit, framboos, biscuit en discodip en 3) Melk en karamel pecan crunch.

Wat is jouw favoriete smaak? Wij gaan toch wel voor de classic karamel-zeezout in het kenmerkende oranje omhulsel. Gotta love it.

Door deze roze taart van Tony’s Chocolonely wil je vandaag nog de keuken induiken