Demi Rutten
Demi Rutten Gezondheid 14 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Huh?! Je kunt dus echt een uitgedroogde vagina hebben- en dat komt hierdoor

Onze vagina’s zijn supermachines die zichzelf reinigen en gezond houden, maar wist je dat je vagina ook uitgedroogd kan zijn? En dan bedoelen we niet gewoon omdat je geen zin hebt in seks, maar echt op de manier dat het een medische oorzaak heeft. We zullen het je even uitleggen.

Extra water drinken gaat dit probleem niet verhelpen.

Een uitgedroogde vagina

We zeggen het weleens als grapje, als iets heel onaantrekkelijk is dat we ‘ervan opdrogen’, maar wist je dat je vagina echt uitgedroogd kan zijn? Normaal gesproken (als je vagina in gezonde toestand is) is je vagina goed vochtig en maakt ze zichzelf schoon van bacteriën en dode cellen.

Het kan alleen ook zo zijn dat de klieren die jouw vriendin vochtig maken even niet goed werken. Dit kan komen door stress, hormonale veranderingen, een verandering in je PH waardes of medicatie. Hierdoor raakt je vagina van binnenuit uitgedroogd en loopt alles niet zo lekker meer.

Gevolgen

Dit is niet alleen vervelend als je seks wil hebben (een uitgedroogde vagina glijdt niet zo lekker), het kan ook andere klachten veroorzaken. Denk aan jeuk, roodheid, een opgezwollen vulva, pijn bij het plassen, scheurtjes en wondjes (bijvoorbeeld als je toch seks hebt) en pijn.

Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen tegen een uitgedroogde vagina, bijvoorbeeld een pil nemen met oestrogeen om je hormonen weer in balans te brengen. Ook zijn er vaginale vochtcrèmes en is er bepaald voedsel dat een goede invloed kan hebben op je vagina, zoals soya, tofu, zaden en noten.

Denk je dat je last hebt van een uitgedroogde vagina? Ga dan natuurlijk altijd even naar je huisarts of gynaecoloog. Die kan samen met jou kijken welke behandeling er nodig is.

Meer over de vajayjay