Emma Toussain
Emma Toussain Food 2 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

OMG: deze vliegtuigmaatschappij gaat friet verkopen tijdens vluchten

Ga jij binnenkort op vakantie? Vlieg je met Transavia? Dan heb je mazzel! Want wie binnenkort met deze vliegtuigmaatschappij vliegt, kan aan boord een lekker bordje friet bestellen. Zeg maar dag tegen die zachte doperwtjes en je slappe broodjes, want de friet schijnt nog knapperig te zijn ook. Vanaf 10 maart staat de deze populaire maaltijd (inclusief vegan- of truffelmayonaise) op het menu.

Nóg een reden om op vakantie te gaan!

Friet aan boord

De bedenker van de ‘vliegtuigfriet’ heet Leon de Winter. Hij is op het idee van Fries in the Skies gekomen omdat hij een tijd geleden op dieet moest en geen friet meer mocht eten. Toch miste hij het zó erg, dat hij een zelf ging experimenteren met frietsoorten. Hij is zich toen gaan verdiepen in aardappelen die laag in koolhydraten zijn.

Aan EditieNL vertelt hij: “Dat heeft uiteindelijk geresulteerd in speciale ovenfrietjes die nu bij de Albert Heijn in de schappen liggen.” Ook wilde hij deze friet graag introduceren in vliegtuigen, maar dat is niet zo gemakkelijk. “Het probleem in de vliegtuigen zijn de ovens. De veiligheid staat voorop en daarom mogen ze niet hoger dan 150 graden. En frituren kan natuurlijk ook niet.”

Volgens je sterrenbeeld ben jij deze persoon op vakantie

Maar hoe ga je dan te werk? Hoe zorg je ervoor dat het geen slappe aardappeltjes worden? Leon is uiteindelijk een samenwerking aangegeaan met Foodcase. Dit bedrijf is gespecialiseerd in voedsel voor de luchtvaartindustrie. Leon en Foodcase hebben zo’n twee jaar lang werkt aan het perfecte frietje voor in de lucht.

Wat is het geheim?

Ook vraagt EditieNL naar het geheim van de frietjes. Dat wil Leon natuurlijk niet helemaal verklappen, maar toch licht hij een aantal punten toe: “Het heeft te maken met drie dingen: we hebben een specifiek aardappelras gebruikt, een coating voor over de frietjes ontwikkeld én een speciaal bakje bedacht dat ervoor zorgt dat alle kanten van de patat lekker krokant in de oven worden.”

Wij zijn nu al fan.

McDonald’s op de piste? Op deze berg kan je een burger scoren bij McSki