Lotte van Dijk
Lotte van Dijk Gezondheid 4 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Feit of fabel: wijn voor bier geeft plezier en bier voor wijn geeft venijn

Ben je student? Of hou je gewoon wel van een drankje? Dan ken je de uitspraak: ‘bier na wijn geeft venijn en wijn na bier geeft plezier’ vast wel. Als jij besluit verschillende drankjes te drinken zou je dus beter eerst wijn kunnen drinken. Want als je eerst bier drinkt en daarna aan de wijn begint.. dan is die kater wel héél erg. Maar is dit wel zo?

Dat onderzoeken wij voor je.

Verband bier en wijn kater

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het zou niet moeten uit maken wat jij eerst drinkt want het is niet bewezen dat de ene volgorde beter is dan de ander. Dit blijkt uit een onderzoek uit 2019. In dit onderzoek werden de deelnemers in drie groepen verdeeld. Hierbij kreeg de eerste groep een bierglas van 25 cl en daarna vier grote glazen witte wijn. De tweede groep deed dit net andersom. De laatste groep dronk of alleen bier of alleen wijn.

Resultaat

Bij alle groepen werd gekeken naar hoe goed ze sliepen en hoe erg ze last hadden van hoofdpijn, uitdroging, maag- en darmklachten, gevoeligheid voor licht en vermoeidheid. Bij alle groepen was het verschil van de kater minimaal. Hierdoor moeten we de uitspraak ‘bier na wijn geeft venijn en wijn na bier geeft plezier’ toch echt ontkrachten. Hoe erg je kater is heeft nog altijd te maken met hoeveel je drinkt en hoe goed je tegen drank kan. Ook alles door elkaar drinken helpt niet.

Versterken kater

Er zijn wel een aantal dingen die je kater kunnen verergeren. Zo is het belangrijk dat je goed eet als je flink gaat drinken. Als je geen eten in je maag hebt, versnelt dit de opname van drank in het lichaam. Donkere, sterke dranken zoals bourbon of rum kunnen je kater ook verergeren dus daarom kan je ‘beter’ gaan voor vodka. Maar zoals altijd: blijf goed nadenken en wees voorzichtig.

Ben jij een vrouw die bier drinkt? Dan herken je de volgende dingen sowieso