Lotte van Dijk
Lotte van Dijk Gezondheid 30 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

9 redenen waarom jij deze zomer regelmatig wil gaan zwemmen

Zwemmen is waarschijnlijk niet het eerste wat bij je opkomt als je fit wilt worden en je hoofd leeg wilt maken. De meeste mensen gaan dan een stukje hardlopen of naar de sportschool. Toch blijkt het zo te zijn dat zwemmen de ultieme wellness-boost is. Deze zomer zal het een verkoelende manier zijn om te sporten en genoeg endorfines (het gelukshormoon) te krijgen. Ook zijn er nog meer voordelen van zwemmen voor je lichaam en geest.

Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Zwemmen

Zwemmen is een rustige en zachte manier om je lichaam te bewegen en een goede manier om je hoofd leeg te maken. Tijdens een gemiddelde zwembeurt, ga uit van bijvoorbeeld 60 baantjes, verbrand je ongeveer 260-300 calorieën. Klinkt als een fijn potje cardio, toch? Het is dus zowel fysiek als mentaal goed voor je.

Waarom het goed voor je is

Dit zijn een aantal fysieke en mentale redenen waarom af en toe een zwemsessie te hebben goed voor je is:

1. Het is een fantastische vorm van aerobics.

2. Het water neemt je lichaamsgewicht op en verlicht de druk op je gewrichten. Dit is vooral fijn en handig voor mensen met artrose of andere ontstekingsaandoeningen die hun gewrichten aantasten.

3. Zwemmen is goed voor jong en oud! Van bejaarden tot mensen met een handicap en van mensen met blessures tot gewoon de ‘normale’ tiener, het doet iedereen goed om het water in te springen en te bewegen.

4. Door tegen de waterweerstand in te ‘duwen’, bouwen zwemmen spierkracht op en zo trainen zijd het hart en de longen. Dit verhoogt je maximale zuurstofopname (de efficiëntie van je lichaam om zuurstof naar je spieren te krijgen).

5. Al je fysiek sterker wordt door regelmatig te bewegen neemt je lichaamsvet af. Natuurlijk is het ook belangrijk om een goed en gezond voedingspatroon te hebben, je zult niet alleen afvallen door te bewegen. Maar goed is het wel voor je.

6. Regelmatig zwemmen zal zorgen voor een gezonder lichaam.

7. Regelmatig zwemmen helpt bij het tegengaan van stress en kan helpen als je last hebt van depressieve gevoelens. Het geluid en gevoel van water zorgt bij veel mensen voor rust.

8. Van regelmatig zwemmen is aangetoond dat het chronische ontstekingen zal verminderen.

9. In tegenstelling tot sommige andere sporten, is zwemmen toegankelijk voor iedereen die een kaartje koopt. Je hoeft niet in een team en het is lekker vrijblijvend.

Overtuigd?

Eén zwemsessie van 30 minuten zou tellen voor de aanbevolen 150 minuten beweging per week. Wij hebben onze strippenkaart bij het zwembad al gekocht, nu jij nog!

Workout op de planning? Deze dingen kan je beter niet eten voor het sporten