Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 9 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Workout op de planning? Deze dingen kan je beter niet eten voor het sporten

Waar sommige mensen ‘s morgens het liefste sporten voordat ze ontbijten, vinden anderen het juist veel fijner om iets te eten voor een workout. Beide opties zijn prima, maar het is wel handig om te weten welke voeding je beter niet kunt eten voordat je je in het zweet werkt.

Voordat je het weet heb je tijdens het sporten last van een opgeblazen gevoel of maagzuur.

Dit eet je beter niet voor het sporten

1. Eten met veel vezels

Een gezonde eetpatroon bevat vezels, want vezels zorgen voor een goede spijsvertering en een vol gevoel na het eten. Denk aan producten als aardappelen, peulvruchten, een flinke portie noten en ontbijtgranen. Allemaal producten die prima in een gezonde levensstijl passen, maar eet die vezels liever niet direct voor je training.

Het resultaat van veel vezels? Een opgeblazen gevoel waar je u tegen zegt. Niet prettig tijdens je workout, dus die producten kan je beter op een ander moment eten.

2. Avocado’s

Ben jij gek op avocado toast, maar heb je daarna soms wel last van kramp in je buik? Dat zou door de avocado kunnen komen. Avocado’s bevatten veel gezonde vetten, maar ook veel vezels. Deze combinatie zorgt ervoor dat je lichaam het moeilijker kan verteren, wat niet ideaal is als je een workout op de planning hebt staan.

3. Pittig eten

Train jij het liefste na het avondeten, omdat je de hele dag druk aan het werk bent? Dat kan natuurlijk prima, maar kijk wel even kritisch naar wat er ‘s avonds op het menu staat. Pittig eten heeft een flinke impact op je spijsvertering, wat voor brandend maagzuur kan zorgen.

Dit is waarom sommige mensen écht niet tegen pittig eten kunnen

4. Zuivel

Gek op kwark, yoghurt of melk? Bewaar dit liever tot na je workout. Deze producten zitten vol eiwitten, wat goed is voor het herstel van je spieren. Maar als je het voor je workout eet, kan het zorgen voor maagzuur.

Enne, van veel zuivel zou je ook nog eens winderig kunnen worden. Niet echt ideaal tijdens het doen van squats, if you know what I mean.

Wat je wél kan eten voor een goede bodem

Het beste kan je jouw lichaam voorzien van licht verteerbare koolhydraten. Denk aan havermout (probeer deze overnight oats recepten eens), een volkoren broodje met pindakaas of notenboter, of een plantaardige yoghurt met wat fruit.

Het antwoord op de vraag der vragen: is het veilig om te sporten met een kater?

Cosmopolitan UK