Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Gezondheid 9 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

De horror: deze tekenen wijzen erop dat je allergisch bent voor alcohol

We weten allemaal dat een avondje zuipen op zijn tijd best leuk is. En dan komt de day after. Knallende koppijn, een droge bek waar de Saraha jaloers van wordt en het ergste nog: enkel wat wazige herinneringen aan de avond ervoor. Klinkt als een bekende kater, niet? Toch kan alcohol ook een allergische reactie opleveren. En hoewel jij misschien denkt dat je er immuun voor bent, kunnen de volgende 5 tekenen wel degelijk wijzen op een alcohol-allergie.

Zo kom jij erachter.

Een allergie voor alcohol

Buikpijn, hoofdpijn of diarree: het lijken typische klachten die horen bij een kater, maar niets is minder waar. Althans, deze klachten horen niet alleen bij een kater, maar kunnen ook duiden op een allergie voor alcohol. Ja, echt.

Koppijn alert: van deze 2 alcoholische drankjes krijg je de ergste kater

Dat alcohol niet goed is voor je lijf, weten we heus wel. Maar dat je er allergisch voor kan zijn, was nog onbekend. Deze tekenen wijzen op een alcohol-allergie:

1. Buikpijn

Als je buikpijn krijgt van alcohol, komt dat vaak door gluten en tarwe. Glutenvrij bier is dan dé oplossing. Als het probleem verholpen is, weet je ook direct waar het aan ligt. Buikpijn is de meest voorkomende symptoom van een alcohol-allergie.

Voedselallergenen kunnen makkelijk in je bloed worden opgenomen als je drinkt, omdat alcohol de bloedvaten verwijdt.

2. Hoofdpijn

Hoofdpijn de dag ná het drinken van alcohol is relatief normaal, maar tijdens het drinken hoofdpijn krijgen, kan duiden op een alcohol-allergie. De hoofdpijn zit vooral achterin je hoofd. Herkenbaar? Dan is een bezoekje aan de huisarts misschien geen slecht idee.

Aha! De echte reden waarom je hoofdpijn krijgt van wijn ligt veel gecompliceerder dan je dacht

3. Diarree

Een andere symptoom waar je tijdens het drinken van alcohol last van kan krijgen (door een allergie) is diarree. Krijg je tijdens het drinken ineens een diarree-aanval? Dat kan wel eens een allergische reactie zijn.

Soms komt het door het specifieke drankje dat je drinkt, maar je kan het ook van elke alcoholische versnapering krijgen. Even checken, dus.

4. Een rood gezicht

Als je het warm hebt, zijn rode blosjes natuurlijk niet meer dan normaal. Zodra je merkt dat je gezicht wel heel opvallend warm en rood wordt, kan het een teken zijn van een allergie voor alcohol.

Het heeft alles te maken met een slechte vertering. Krijg je er ook nog uitslag bij? Dan is het vrijwel zeker dat je een alcohol-allergie hebt.

3. Last van je ogen en neus

Lijk je ineens verkouden zodra je een wijntje op hebt, omdat je een loopneus krijgt? Of last van jeukende ogen? Het kan natuurlijk hooikoorts zijn, maar ook een alcohol-allergie. Dat kan komen omdat er in alcohol twee ingrediënten zitten die je bloedvaten doen opzwellen, waarvan je neus kan lopen en je jeukende ogen kan krijgen: histamine.

Trek de fles wijn maar open: dit is waarom alcohol je vriendschap hechter maakt