Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 9 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Aha – dít is dus waarom jouw ellebogen altijd zo droog zijn

Sommige delen van je lichaam hebben meer aandacht nodig dan andere delen. Is het je wel eens opgevallen dat de huid van je ellebogen heel anders aanvoelt dan bijvoorbeeld de rest van je arm? Droge ellebogen komen heel vaak voor, en wij vertellen je hoe je jouw ellebogen het beste kunt verzorgen.

Voordat je het artikel wegklikt, check even hoe jouw eigen ellebogen voelen. Is de huid zo zacht als de huid van je onderarm, of voelt het droog en ruwer? Mochten jouw ellebogen in de laatste categorie vallen, you are not alone en dat komt door de onderstaande factoren.

Waarom je last hebt van droge ellebogen

Er is niet één reden waarom jouw ellebogen droger aanvoelen dan de rest van je armen – er zijn meerdere factoren die daar samen voor zorgen en dit zijn ze:

1. De beweeglijkheid van je ellebogen

Jouw ellebogen zijn constant in beweging. Tijdens het lopen beweeg je je ellebogen, tijdens het sporten, en zelfs wanneer je op de bank zit met je telefoon in je hand en een glas frisdrank van de tafel pakt. Kortom: de huid van jouw elleboog beweegt constant en dat zorgt ervoor dat de huid droger is dan andere delen van je lichaam.

2. Kleding

Als je veel truien en shirts met lange mouwen draagt, dan schuurt dit constant over de huid van je ellebogen. Vooral wanneer je je armen veel beweegt. Draag je vooral t-shirts? Dan hebben jouw ellebogen hier natuurlijk minder last van, maar dan speelt het volgende punt weer een grote rol.

6 oorzaken waarom je ineens last hebt van een droge huid – dit doe je eraan

3. Droge ellebogen door het weer

Het ene moment kan je in Nederland met 20 graden en zon op het strand liggen, en vier dagen later sneeuw het. Deze april hebben we extreme weersveranderingen gehad en dat is ook niet fijn voor je huid.

4. De huid zelf

Als we kijken naar de huid van de elleboog zelf, dan is die dikker dan de huid van bijvoorbeeld je bovenarm. Dat komt omdat jouw elleboog tegen een stootje moet kunnen – letterlijk.

5. De temperatuur van je douche

Houd je van lang douchen, het liefste op standje inferno? Dan hebben we slecht nieuws: warm douchen is niet goed voor je huid en al helemaal niet voor de toch al drogere huid van je ellebogen… het beste douche je minder warm of zelfs koud.

De oplossing tegen een droge huid in de winter: koud en kort douchen

mindbodygreen