Lotte van Dijk
Lotte van Dijk Gezondheid 10 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Heb jij last van vermoeidheid? Met deze handige tips krijg jij meer energie (z贸nder koffie)

Ben jij de laatste tijd vaak moe? Zie jij koffie vaak als enige oplossing? Dan heb je vast wel eens nare 鈥榖ijwerkingen鈥 ervaren. Rusteloosheid, hoofdpijn, duizelig en trillen zijn allemaal vervelende dingen waar je last van kan krijgen als je (te) veel koffie drinkt. Maar wat moet je dan doen als je een vreselijke nacht achter de rug hebt, maar je wel een hele dag moet werken of studeren?!

Wij geven je aantal gezondere opties dan koffie om van je vermoeidheid af te komen.

Cafe茂ne

In koffie zit de stof genaamd cafe茂ne, dat weten we waarschijnlijk allemaal wel. Deze stof gaat adenosine tegen, dit is een slaapopwekkende stof. Hierdoor wordt het gevoel van vermoeidheid tegengegaan. Dit gevoel is natuurlijk op de korte termijn fijn, maar de langetermijngevolgen zijn minder prettig. Zo kan je last krijgen van slapeloosheid, cafe茂ne heeft namelijk een werktijd van ongeveer 6 uur. Er zijn betere opties om vermoeidheid tegen te gaan, wij hebben 5 tips voor je op een rijtje gezet.

1. Drink veel water

Voor veel mensen is dit heel lastig. Om het wat makkelijker te maken kun je een fles met een rietje kopen, dit zorgt ervoor dat je sneller drinkt. Ook zijn er flessen waar precies op staat hoeveel water je op welk deel van de dag moet drinken om aan de dagelijkse hoeveelheid van 2 liter te komen. Water is nodig om de hersenen goed te laten functioneren, als je te weinig water drinkt krijg je hoofdpijn en raak je vermoeid. Ben je op zoek naar zo鈥檔 handige waterfles? Je koopt 鈥榤 bijvoorbeeld hier.

2. Ga een stukje wandelen

Je ziet ze vaak lopen.. een groepje collega鈥檚 die tijdens lunchtijd een stukje gaan wandelen. Het is ziet er misschien een grappig uit, maar zij doen precies wat je moet doen om van je vermoeidheid af te komen. Op school of op kantoor is er vaak weinig 鈥榚cht鈥 daglicht te vinden en van TL-licht wordt je ook niet vrolijk. Als je slecht geslapen hebt en je bent op zo鈥檔 locatie dan denkt je lichaam sneller dat het tijd is om te slapen. Door te wandelen went je lichaam aan daglicht en wordt er ook nog extra zuurstof in je lichaam rondgepompt wat ervoor zorgt dat de vermoeidheid afneemt.

Extra moe tijdens je menstruatie? Hier komt het waarschijnlijk door

3. Verander regelmatig van bezigheid

Constant hetzelfde doen helpt niet mee aan het tegengaan van vermoeidheid. Niet elke baan of studiedag geeft je natuurlijk de ruimte om regelmatig van taak te veranderen, maar probeer wel iets van afwisseling te zoeken. Dit hoeft niet per s茅 taakgericht te zijn, maar kan ook betekenen dat je tussen het studeren of werken door even je afwas doet of een stukje gaat lopen. Heb je even een moment over om niet naar je beeldscherm te staren? Ga dan ook echt iets doen waarbij je niet weer naar een scherm (zoals je telefoon of tv) kijkt.

4. Doe een ademhalingsoefening

Een hoog zuurstofniveau zorgt ervoor dat je opgewekt wordt. Dit niveau kan je krijg door rustig en geleidelijk adem te halen. Zit je hoog in je ademhaling en lukt het je niet om rustig te worden door bijvoorbeeld stress? Doe dan een ademhalingsoefeningen. Er wordt aangeraden om zo鈥檔 oefening minimaal 10 keer te doen, totdat je lichaam dit zelf overneemt zonder dat jij hoeft na te denken.

Bron: Get yourself together

5. Eet een gezond tussendoortje

Mensen halen energie uit voeding, daarom is het goed dat je een tussendoortje eet wanneer je begint weg te dommelen. Kies wel voor een gezonde snack, die geven namelijk op de lange termijn energie. Denk aan een volkoren broodje of een banaan. Een ongezonde snack zorgt voor een korte energieboost, maar daarna ook voor een nog grotere inkakker.

Verantwoord snacken: 6 x koolhydraatarme tussendoortjes om je vingers bij af te likken