Emma Toussain
Emma Toussain Lifestyle 2 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

7 dingen die vroeger heel normaal waren, maar nu (bijna) niet meer gebruikt worden

We leven nu op de tweede dag van 2023, wat vroeger echt klonk als ‘de toekomst’. Er bestaan helaas nog geen vliegende auto’s, maar het leven is wel een stuk makkelijker dan een aantal jaar geleden. Dat heb je misschien niet zo door, maar denk maar aan de supersnelle smartphones die we hebben, de bezorgdiensten die de hele dag door boodschappen bezorgen en nog heel veel andere gemakken. Zo’n 15 jaar geleden zag de wereld er nog heel anders uit, ook al lijkt dat nog niet zo lang geleden.

Als jij boven de 20 jaar bent dan herinner je je vast nog wel een aantal dingen, die nu helemaal niet meer bestaan of gebruikt worden. Klein tripje down memory lane.

Deze dingen waren vroeger heel normaal, maar worden nu niet echt meer gebruikt

De maatschappij blijft veranderen, ook al heb je dat misschien niet zo door. Als je even terugdenkt aan een aantal jaar geleden zijn er toch al heel veel items die we vandaag de dag niet meer gebruiken.

1. De Blackberry

Ahhhhh. Die goede oude tijd. Lekker pingen met je vrienden in de pauze.. de voorloper van WhatsApp. Gek om te bedenken dat we dat ook eigenlijk nog niet zo heel lang gebruiken, toch? De blackberries bestaan nog wel, maar worden eigenlijk bijna niet meer gebruikt. Die kleine toetsjes zijn bij nader inzien ook niet zo heel erg handig.

2. Limewire

Voor alle muziekliefhebbers onder ons.. als je vroeger een nummer op je MP3-speler (of later iPod) wilde zetten, dan moesten die eerst gedownload worden. Downloaden was vroeger een hele gebeurtenis, het duurde soms wel een uur totdat je nummer eindelijk te luisteren was. Maar je had nog geen previews.. dus het kon best zo zijn dat je een gekke edit te pakken had. Dan was het twijfelen.. gaan we op zoek naar iets anders? Of doen we het hier mee? *zucht*. De site bestaat nog wel, maar tegenwoordig is het voornamelijk een marketplace van NFT’s.

3. iPods en MP3-spelers

Waar we nu allemaal onze telefoon gebruiken om muziek te luisteren via Spotify of Apple Music, was dat vroeger nog heel anders. Zoals hierboven beschreven gebruikte je een website zoals Limewire om je muziek te downloaden, die je dan zélf op je apparaatje moest zetten. De iPod was al weer een stuk uitgebreider, op de nieuwste versies kon je video’s kijken en spelletjes spelen.

via GIPHY

4. Clipjes.nl

Om de nieuwste muziekclips te zien ging je naar clipjes.nl. Denk aan de nummers van Ch!pz of Rihanna, alles kwam voorbij. Kon je lekker met al je vrienden dansen in de woonkamer, de nieuwste dansjes oefenen (zonder TikTok) en voor elkaar optreden.

5. Hyves

Onze eerste social media-liefde.. Hyves. Dit platform was geweldig voor jonge tieners om zo in contact te blijven met vrienden. Je kon je eigen pagina helemaal inrichten zoals jij dat wilde. Denk aan achtergrondjes, leuke lettertypes, quotes en foto’s. Ook kon je polls plaatsen, krabbels achterlaten en reageren op elkaars foto’s.

Ook was het niet alleen maar leuk – social media brengt natuurlijk ook negativiteit met zich mee. Helemaal omdat alles gericht was op vrienden, was het extra naar als je ruzie had met iemand of als je niet zo lekker in de groep lag. Mensen met een populaire Hyves-pagina waren dan ook echt helemaal de shit.

6. De videotheek

Vroeger bestond Netflix natuurlijk nog niet, dus als je een film wilde kijken kan kon je ‘m huren bij de videotheek. Een soort bibliotheek, maar dan met videobanden en DVD’s.

via GIPHY

7. Teletekst

Vroeger kon je via Teletekst het laatste nieuws vinden, de weersverwachting maar ook aankomsttijdenn van vluchten. Heel handig, om een soort extra informatiepagina te hebben die je kon bereiken via je tv. Nu is dat allemaal niet meer nodig, alle informatie is te vinden op ‘t internet. Het bestaat nog wel, maar is vooral populair onder de ouderen.

Welke dingen gebruikte jij vroeger vaak?

Als een man deze 4 dingen doet ziet hij een toekomst in jou