Steffi Rijnders
Steffi Rijnders Gezondheid 23 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Op de lijn letten, maar wel een borrel drinken? Dat doe je zo

Het is bijna zomer en dat betekent: gezelligheid! Met het warme weer pak je waarschijnlijk sneller een terrasje, doe je een lekker wijntje in de zon, organiseer je een picknick of borrel met vriendinnen en struin je de festivals en feestjes af. Maar dat betekent ook dat jouw healthy lifestyle misschien even op een lager pitje komt te staan. Toch hebben wij de ultieme tips om ook als party animal en borrel lover wat kilootjes kwijt te raken, of in ieder geval niet aan te komen.

Afvallen als borrel lover

Wil jij nog net even die paar kilootjes kwijt voor de zomer begint, maar kan jij de borrels, uiteten en de tequila shots niet laten? No problem: ook als echte foodlover kun jij met wat kleine aanpassingen easy peasy wat kilootjes kwijtraken. Wat je in ieder geval niet moet doen is calorieën sparen. Als je weet dat je in de avond uit eten gaat, is het niet de bedoeling dat je dit overdag ‘compenseert’ door niks te eten. Dat gaat namelijk mis om twee redenen. Eén: doordat je de hele dag nog niks hebt gegeten word je mega snel dronken als je ook maar een slok wijn drinkt. Twee: na je eerste hapje krijg je waarschijnlijk een honger aanval, waardoor je geen rem meer hebt. Eet gedurende de dag dus gewoon normaal, zo kan je het tijdens een borrel of uit eten ook beperkt en normaal houden.

All or nothing

Alle leuke dingen die jij nog op de planning hebt staan hoef je niet als obstakel te zien voor je ‘afval journey.’ Het uitstelgedrag: ”Ik begin na Pasen” of ”Ik begin na kerst” kennen we nu wel, dus begin gewoon gelijk. Als jij een borrel met vriendinnen op de planning hebt staan, zorg dan gewoon dat je initiatief inbrengt in wat jullie gaan kopen of neem zelf iets mee. Zo heb je het zelf in de hand en kan je gewoon lekker mee borrelen. Vervang bijvoorbeeld stokbrood voor crackertjes, hiermee verlaag je de calorieën van de borrel al een heel stuk. Nog een ultieme tip: stel voor jezelf de regel dat je lopend naar alle activiteiten toe gaat die op minder dan een kwartiertje afstand zijn. Zo loop jij (een gedeelte) van de snacks en drankjes er alvast af.

Drankjes met lage calorieën

Probeer drankjes met lage calorieën te drinken. In alcohol zit natuurlijk sowieso calorieën, maar door ook nog drankjes te drinken waar veel suiker in zit, loopt dit hoog op. Drankjes die laag zijn in Calorieën zijn bijvoorbeeld Stelz, cava, droge witte wijn, vodka met spa rood en citroen of mix vodka met suikervrije limonade of Crystal Clear. Drankjes met weinig calorieën maakt afvallen nou eenmaal een stuk makkelijker.

Bewaar een snack voor na de party

Als je terugkomt van een gezellige activiteit waarbij je meerdere drankjes hebt gedronken, heb je waarschijnlijk weleens cravings naar een vette hap. De McDonald’s, de snackbar of een Turkse pizza zijn ineens verleidelijker dan ooit. Zorg daarom dat je een gezondere snack in huis hebt waar je naar uit kan kijken als je onderweg naar huis bent. Zo komt het idee om een vette hap te halen (hopelijk) niet eens in je op!

Grijp jij te snel naar de zak chips? Met deze gezonde tussendoortjes wil jij niet meer anders