Steffi Rijnders
Steffi Rijnders Nieuws 15 mrt 2023
Leestijd: 4 minuten

Eindelijk meer duidelijkheid over The Voice-schandalen: Ali B en Jeroen Rietbergen worden vervolgd

Vorig jaar verscheen er een uitgebreide aflevering van BOOS over alle misstanden bij The Voice of Holland. Naar aanleiding hiervan is er een onderzoek gestart naar seksueel misbruik door de coaches Ali B, Marco Borsato en bandleider Jeroen Rietbergen. Meer dan een jaar later komt het OM eindelijk met een vervolgstap, er is namelijk naar buiten gebracht wie er worden vervolgd.

BOOS

Het onderzoek is ingesteld naar aanleiding van een veel besproken aflevering van BOOS die vorig jaar online verscheen. Het YouTube-programma van presentator Tim Hofman bracht seksueel misbruik achter de schermen bij The Voice of Holland aan het licht. Er zouden meerdere vrouwen zijn lastiggevallen door coaches Ali B, Marco Borsato en bandleider Jeroen Rietbergen. Ali B werd beschuldigd van verkrachting en aanranding, Marco Borsato van betasting (ook van minderjarige meisjes) en Jeroen werd beschuldigd van betasting en het versturen van dickpics.

Uitspraken van het OM

In een statement maakt het OM bekend dat de politie een uitgebreid onderzoek heeft verricht rondom The Voice-schandalen. Ook maken zij bekend dat twee van deze personen worden vervolgd.  “Een 31-jarige man uit Almere en een 51-jarige man uit Huizen”, aldus het OM. Nou.. 1+1=2.. dit zou om Ali B en Jeroen Rietbergen gaan.

Ali B wordt vervolgd naar aanleiding van drie aangiftes van verkrachting en aanranding van meerderjarige vrouwen. Bij één van deze verdenkingen is er een link met het programma The Voice of Holland. Tegen Jeroen Rietbergen is aangifte gedaan door oud-kanditdaat Nienke Wijnoven, die eerder haar verhaal deelde bij Jinek. Dit gaat om een zedenzaak uit 2018, die plaats zou hebben gevonden bij de opnamestudio’s van The Voice.

De derde persoon die bij dit onderzoek betrokken was zijn we zeker niet vergeten. In het onderzoek naar Marco Borsato zijn er alleen geen bewijzen gevonden die de aangifte tegen hem ondersteunen. Vanwege deze reden is de zaak volgens het OM geseponeerd. Wel loopt er nog een andere aangifte tegen Marco die geen verband houdt met The Voice of Holland. Hier loopt een apart onderzoek naar.

Reacties van de verdachten

De vervolgstappen van het OM roepen natuurlijk veel reacties op. Zo laat Marco Borsato via zijn advocaat weten blij te zijn dat hij niet wordt vervolgd, verder wil hij er niets over loslaten. Ali B laat via Instagram weten dat een zaak die in de uitzending van BOOS duidelijk naar voren kwam, is geseponeerd. Dit is een opluchting voor de zanger, wel laat hij weten dat hij nog in gesprek is met vrouwen die aangifte hebben gedaan. “Deze gesprekken zijn zeer waardevol. We hebben het OM verzocht deze gesprekken af te wachten. Dat ze daar niet voor hebben gekozen is onbegrijpelijk.”

Jeroen brengt ook een statement via zijn advocaat naar buiten. “Ik heb direct toegegeven me schuldig te hebben gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag, daarvoor oprechte spijt betuigd, alle consequenties genomen en het afgelopen jaar hard aan mezelf gewerkt. Maar ik heb altijd gezegd dat ik me niet schuldig heb gemaakt aan strafbare feiten. Er is nooit sprake geweest van dwang, aanranding of verkrachting. Dat het OM besloten heeft mij toch te vervolgen terwijl er diverse zaken in het onderzoek naar boven zijn gekomen waaruit blijkt dat van dwang geen sprake is geweest is een hele zware klap en vind ik onbegrijpelijk”, laat de bandleider weten. Hij hoopt hierbij dat media zich onthouden van oordelen tot een rechter uitspraak doet over de zaak.

The voice-kandidaat over vervolging

Ook Nienke Wijnhoven, die aangifte deed tegen Rietbergen, reageert op de voortgang in de zaak. Ze zegt dat ze nu eindelijk erkenning krijgt voor wat haar is overkomen. Ze is blij met het besluit van het OM en danbaar dat haar ervaringen niet zijn “gebagatelliseerd of verdraaid”. Haar advocaat deelt dat Nienke dankbaar is voor het strafrechtelijk onderzoek dat heeft plaatsgevonden.

Reactie Martijn Krabbé

Martijn Krabbé, de voormalig presentator van het programma reageert ook op de vervolging van Jeroen en Ali. “Ik was opgelucht toen ik het nieuws zag. Het heeft lang geduurd voordat er een update kwam in de zaak, maar ik ga ervanuit dat er een buitengewoon zorgvuldig onderzoek is gedaan door het Openbaar Ministerie en dat is natuurlijk een hele goede zaak”, zegt hij. “Het is nu aan de rechter en daar hoort het ook.”

Noa Vahle staat achter moeder Linda de Mol en Jeroen Rietbergen: ‘Dat zij het gaat uitzoeken is helemaal oké’